Nagy-Britannia esetleges EU-tagsága a Liberális Demokraták célkeresztjében

A Liberális Demokraták választási programjában Nagy-Britannia újbóli EU-tagságát jelölték meg hosszú távú célként, amelyet a párt vezetője, Sir Ed Davey ismertetett.

A párt választási programjában hangsúlyozzák, hogy szükséges a bizalom és a baráti kapcsolatok helyreállítása az Európai Unióval, valamint azoknak a károknak a mérséklése, amelyeket a konzervatívok okoztak az EU-val folytatott kereskedelemben. A Liberális Demokraták szerint ezek a lépések előkészíthetik Nagy-Britannia visszalépését az EU egységes belső piacára, ami a párt hosszabb távú célja az újbóli EU-tagság felé vezető úton.

Davey a választási program bemutatásakor úgy nyilatkozott, hogy az újbóli EU-csatlakozás időbe telik, és nem tűzték ki konkrét időpontot a júliusi választások után megalakuló új parlament ötéves mandátuma alatt.

A Liberális Demokraták jelenleg az egyetlen brit országos parlamenti párt, amelyik egyértelműen tűzte ki célul Nagy-Britannia EU-ba való visszalépését. Ezzel szemben a Konzervatív Párt vezetője, Rishi Sunak miniszterelnök, aki július 4-re írta ki a választást, nem támogatja ezt az irányt. A választásokon a Munkáspárt számít a legnagyobb ellenzéki erőnek.

A Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer, aki a miniszterelnök-jelölt is egyben, kijelentette, hogy pártja nem tervezi Nagy-Britannia visszavezetését az EU-ba vagy az EU egységes belső piacára, ha kormányra kerülnek. Starmer szerint a kilépésről szóló népszavazás eredményét tiszteletben kell tartani, és ennek alapján kell az EU-val a lehető legjobb kapcsolatot kialakítani.

A brit EU-tagságról szóló 2016-os referendumon a kilépést támogatók szűk többséget szereztek, és Nagy-Britannia 2020. január 31-én hagyta el az Uniót, majd az átmeneti időszak után az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív kormány nem volt hajlandó elfogadni azokat a feltételeket, amelyek az EU-állampolgárok szabad letelepedéséhez és munkavállalásához kötődtek.