A kétség lazaca, a lazac kétsége

Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak és sok egyéb fantasztikus írás szerzője 23 éve halt meg. A kétség lazaca című könyve már halála után jelent meg, izgalmas, kiadatlan írásokat is tartalmaz a vallás, a filozófia és az élet egyéb nagy kérdéseinek témakörében.

A lazacok élettere szűkül, számuk csökken, és fogyasztásuk egészségessége is kérdéses. A lazacot a kelták és az írek a bölcsesség szimbólumának tartották, és a skót, valamint skandináv mitológiában is megjelenik. Egészséges élelmiszerként népszerűsítik, mivel gazdag fehérje és omega-3 zsírsav forrás. Azonban a fogyasztott lazacok többsége manapság tenyésztett, amelyeket lisztes-olajos haldarabkákkal, vegyszerekkel és antibiotikumokkal telepumpált takarmánnyal etetnek, és zsúfolt, parazitákkal teli ketrecekben élnek. Észak-Amerikában a tenyésztett lazac már 10 éve felváltotta a tonhalat a tányéron.

A vadon élő atlanti lazacot egykoron a „halak királyaként” emlegették. Az ősemberek a jégkorszakban lazacok képeivel díszítették a franciaországi Dordogne barlang falát, a rómaiak és az észak-amerikai indiánok is kedvelték ezt a halat. Az atlanti lazacok milliói vándoroltak évszázadokon át az Egyesült Államok és Kanada édesvizű folyóitól Grönland felé, de a természetes vizek nagyüzemi szennyezése, a kereskedelmi halászat, a gátak és malmok építése, valamint a klímaválság és az intenzív túlhalászás tönkretette az élőhelyeket és megtizedelte a vadon élő populációkat.

A tenyésztett lazacok óceáni, függő, nagy ketrecekben élnek, amelyeket „nyitott hálós gazdaságoknak” is neveznek. A lebegő karámokból a felesleges takarmány, széklet- és vegyszermaradványok a tengerbe kerülnek, iszapréteget képezve a tengerfenéken, ami megfojtja az élőlényeket. A zsúfolt ketrecekben a paraziták és kórokozók szaporodnak, betegségeket terjesztve. Egy átlagos lazacfarmon 800 ezer hal él, és egy 65 ezer lakosú város ürülékét termeli. A tenyésztett lazacok gyengék és könnyen válnak a paraziták és a ragadozók áldozatává.

A tudósok azonban már keresik a megoldásokat. Szárazföldi, zárt létesítményekben nevelnek atlanti lazacot, ahol nincs szükség vegyszerekre és antibiotikumokra, és nem veszélyeztetik a vadlazacok életterét. Norvégiában kifejlesztettek egy halliszt és halolaj nélküli takarmányt algaolajjal, ami biztosítja a megfelelő omega-3 zsírsav szintet, így a lazac ismét egészséges táplálék lehet.