Tekernek a törökök az EU-tagságért egy nemzetközi felmérés szerint

A Pew Research Center legújabb kutatása szerint az Európai Unió iránti támogatottság visszaállt a háború előtti szintre, de Törökországban nő az uniós csatlakozást támogatók aránya.

A héten európai választópolgárok százmilliói mennek az urnákhoz az európai parlamenti választásokon. Egy 12 országot érintő kutatás azt vizsgálta, hogy az emberek milyen véleménnyel vannak az Európai Unióról. A vizsgált uniós országok többségében pozitívak az emberek az EU-val kapcsolatban, kivéve Törökországot, ahol többen vannak a szervezetről negatívan vélekedők. Svédországban és Lengyelországban a legmagasabb az EU-pártiak aránya, míg Franciaországban és Görögországban a legtöbben bírálják az Uniót.

Magyarországon a lakosság 62 százaléka kedvező véleménnyel van az EU-ról, hasonlóan más uniós tagállamokhoz. Franciaországban 52 százalék, Görögországban viszont a lakosság több mint fele negatívan vélekedik az Unióról. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is többségben vannak az EU-t támogatók, míg Törökországban az EU-ról jó véleménnyel lévők vannak kisebbségben.

Az EU-pártiak aránya jelentősen visszaesett az orosz-ukrán konfliktus után, de Magyarországon, Hollandiában és Lengyelországban még a háború előtti évekhez képest is csökkent a támogatottság. Törökországban viszont érdekes folyamatok zajlanak, a csatlakozást támogatók aránya nőtt, és a lakosság többsége igennel szavazna egy csatlakozási népszavazáson.

Törökország már 1987 óta próbálkozik az EU-tagsággal, de nem felel meg a koppenhágai kritériumoknak és az európai alapértékeknek. Az országban egy illiberális demokrácia működik, ahol a hatalmi ágak nincsenek megfelelően szétválasztva, és a kormány üldözi a független médiát. A tárgyalások Brüsszellel időnként elkezdődnek, majd eredménytelenül abbamaradnak.

A kutatás szerint a baloldaliak, a fiatalok és az iskolázottak hajlamosabbak kedvelni az Európai Uniót. Magyarországon a jobboldaliak 57 százaléka, míg a baloldaliak 79 százaléka van pozitív véleménnyel az Unióról. Az Egyesült Államokban a bal és jobboldaliak között 38 százalékpontos véleménykülönbség van az EU megítélésében.