Magyar-orosz barátságos meccs a Puskás Arénában?

A Nemzeti Sport pénteki számában megjelent egy értesülés, miszerint az orosz labdarúgó-válogatott szeretne felkészülési mérkőzést játszani Magyarországon, de az időpontról és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) válaszáról egyelőre nincsenek információk.

Az orosz csapat a háború miatt kizárva az UEFA sorozataiból, legutóbb Belaruszban lépett pályára barátságos mérkőzésen. Az ázsiai szövetségbe való átjelentkezés gondolatát elvetették, így a világbajnokságon sem vehetnek részt kontinensváltás révén.

A 2022 februárjában kezdődő háború óta az orosz válogatott nyolc idegenbeli mérkőzést játszott, többek között Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban, Üzbegisztánban, Iránban, Egyiptomban, Katarban, Törökországban (az ellenfél Kenya volt) és legutóbb pénteken Belaruszban.

Az orosz válogatott eredményei az elszigeteltség ellenére is pozitívak: 2021 szeptembere óta veretlenek, négy győzelemmel és két döntetlennel büszkélkedhetnek. Az utolsó három találkozójukon ráadásul gólt sem kaptak, miközben ők összesen 16 gólt szereztek. Legutóbbi győzelmeik között szerepel Kuba, Belarusz és az Európa-bajnokságon részt vevő Szerbia legyőzése is.

Az orosz-szerb kapcsolatok a labdarúgás terén is megfigyelhetők, hiszen az orosz válogatott a szerbeket fogadta Moszkvában, míg a Crvena Zvezda a Zenitet látta vendégül Belgrádban. A Zvezda szurkolói orosz zászlókkal és a NATO-szimbólummal díszített transzparensekkel üdvözölték a vendégeket. A Zenit nyáron minitornát szervez, amelyre a Crvena Zvezdát meghívták, és a Ferencváros is kap meghívást, tekintettel a Gazprom klub körüli érdeklődésére.

A Nemzeti Sport információ szerint az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) felvette a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó-szövetséggel (MLSZ), hogy játszanak egy közös felkészülési mérkőzést. A találkozó tervezett időpontja bizonytalan, „ám Oroszországból származó információk szerint a meccset Magyarországon rendeznék, s alighanem a Puskás Arénában”. Az MLSZ-t megkeresték a kérdésekkel, és válaszukra várva frissítik majd a cikket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban kiemelte, hogy nem híve a sport és a politika összekeverésének, és ha Belarusz szeretne meccset rendezni Magyarországon, akkor abban ugyanúgy szívesen segítünk, mint más országok esetében (Ukrajna, Izrael) tettük. Izrael labdarúgó-válogatottja, illetve Ukrajna kézilabda-válogatottja mellett Belarusz labdarúgó-válogatottja is Magyarországon játszotta az elmúlt időszakban négyszer is az Európa-bajnoki selejtezőit, valamint a belarusz klubcsapatok is nyolc európai kupamérkőzésen vettek részt hazánkban.

A 444.hu elemzése szerint az orosz válogatott ki van zárva a nemzetközi labdarúgó-vérkeringés tornáiról, így csak barátságos meccseket játszik mostanában. Az UEFA elvette Szentpétervártól a 2022-es Bajnokok Ligája döntőjét, és az orosz csapatot elhagyta a hivatalos mezszállító Adidas is, az orosz Jögel lépett a helyére. Az orosz válogatott elnöke, Alekszandr Djukov utalt arra, hogy Oroszországnak meg kell kezdenie az Ázsiai Labdarúgó Szövetséghez (AFC) a csatlakozását, de Ausztrália, Japán és Dél-Korea felszólította a szövetséget, hogy ne engedje be az agresszor államot a kötelékükbe.

Hogy Budapesten milyen meccs lesz, lesz-e meccs egyáltalán, nem tudjuk, de az oroszok veretlensége egyelőre vélhetően megmarad, hiszen a következő ellenfelei Mongólia és Türkmenisztán lesz, amelyeket Moszkvában fogadhat az orosz csapat.