„Lehetett volna stratégiát írni, de amikor ázik az orvosi rendelő, akkor fel kell újítani” – Budapest egészségügyi fejlesztéseinek költései

Karácsony Gergely főpolgármester egészségpolitikájának egyik központi eleme volt az egészségügy fejlesztése, amely a „plusz 5 év a budapestieknek” szlogen köré épült. A főváros az atlétikai világbajnokság rendezéséért cserébe kapott kormányzati támogatás felét egészségügyi fejlesztésekre költötte, amelyek között szerepel a CT-MR-program és a kerületi szakrendelők felújítása. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a CT-MR-programra költött kétmilliárd forintból szakorvosi kapacitást lehetett volna vásárolni, míg Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka szerint a választói felhatalmazás értelmében a rendelők felújítása és a szűrőprogramok folytatása is indokolt.

A Budapesti Lakógyűlés online felmérésén a válaszadók 91 százaléka úgy vélekedett, hogy az egészségügyi szakrendelők fejlesztésére az lenne a garancia, ha a rendelők a kerületi önkormányzatok fenntartásában maradnának. A szakrendelők államosításának kérdése is felmerült, amelyet a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elutasított. Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint az államosítás humánerőforrás-pazarlást előzhetne meg, de ha az adatokból az derül ki, hogy nem jó ötlet, akkor nem erőlteti a tervet.

Kunetz Zsombor a Telexnek nyilatkozva kritikusan szólt az államosításról, és példákat hozott arra, hogy az állam kezébe került szakrendelőkben romlott az ellátás minősége. Havasi Gábor szerint a kormány lépéseket tett az államosítás felé, és az önkormányzati szakrendelők állami finanszírozása már rég elszakadt a valós költségektől. Kunetz Zsombor az önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelők államosítását a választások utánra valószínűsítette.

A fővárosi egészségügyi fejlesztésekre kapott 50 milliárd forintból eddig 27 milliárd érkezett meg, amelyből 2,75 milliárdot a CT-MR programra, a többit pedig infrastruktúra-fejlesztésre költöttek. Kunetz Zsombor szerint a CT-MR-program helyett másra kellett volna költeni a forrásokat, például szakorvosi kapacitásra. Havasi Gábor szerint a program segítségével már 14 ezer ember jutott hozzá gyorsan a szükséges képalkotó vizsgálathoz.

Kunetz Zsombor a fővárosi egészségügyi infrastruktúra lemaradását említve úgy vélekedett, hogy a pénzeket koordinált, stratégiai terv alapján kellett volna elkölteni. Havasi Gábor szerint azonban a felújítások szükségesek voltak, és a kerületek közötti együttműködésre is szükség lenne.

Kunetz Zsombor blogján részletesen kifejtette, hogy a fővárosnak össze kellene vonni több kerület szakrendelését egy nagyobb intézménybe, és egy fővárosi szinten elérhető diszpécserrendszert kellene létrehozni. Havasi Gábor szerint a kerületek közötti együttműködésre van szükség, de a felújítások elkerülhetetlenek voltak.

A fővárosi önkormányzat ingyenes szűrőbusz-programot indított, amelynek célja a korai felismerés és terápia elősegítése. Kunetz Zsombor szerint a program csak egy kampányesemény volt, míg Havasi Gábor szerint a szűrőprogramot a kommunikációs keretből maradt pénzből finanszírozták, és a választási kampány része nem volt.

A fővárosnak még nem érkezett meg a kormány által ígért 50 milliárd forint teljes összege, és a kifizetés az uniós pénzek érkezéséhez kötődhet. Havasi Gábor szerint a budapestieknek kellene erős felhatalmazást adniuk Karácsony Gergelynek, hogy a hiányzó összeget elérje. Vitézy Dávid szerint a kifizetést a fővárosban folyó pártpolitikai csatározás akadályozhatja.

: (Forrás: article-1)