Korda Györggyel és Balázs Klárival ünnepli a magyar állam a reptér visszavásárlását

Varázslatos kisfilmmel köszöntötte a Magyar Turisztikai Ügynökség a hírt, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön jelentett be: újra magyar állami tulajdonban van a Budapest Airport Zrt.

Nehéz lenne az alig 25 másodperces műalkotás tetőpontját kiemelni. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter például sokatmondóan tekint meg egy molinót, amire az van írva: „Hope you had a wonderful time. Can't wait to see you back again” (Reméljük, csodálatosan érezted magad. Alig várjuk, hogy újra láthassunk), ami ebben a kontextusban azért kicsit nehezen értelmezhető búcsúszöveg.

Korda György Reptér című száma 2021-22-ben újra nagyon tarolt a fiatalok körében, a némi fáziskéséssel újra előrángatott slágerhez a Balázs Klárit magához ölelő Korda még egy örök bölcsességet is mond azért a videóban, ha nem lenne egyértelmű az üzenet: „Hazatérni mindig nagyszerű” - csak hogy senkiben ne támadjon kétség a reptér államosításával kapcsolatban.

A promóvideó legjobb része azonban nem is az álmodozó tekintetű Nagy Márton vagy a Korda György-Balázs Klári duó szerepeltetése, hanem a cím: „A budapesti repülőtér hazatért!” A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Budapest Airport Zrt. visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakciója, a tranzakció zárásához pedig a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezői körrel is megállapodást sikerült kötni.

A magyar államnak 80 százalékos tulajdonrésze van a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot szerzett. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra. A reptér megvásárlása érdekében tehát a kormány rendesen kiárusította a családi aranyat: eladtak bankot (Erste Bank) és biztosítói részesedéseket (Alfa és Union), kiszállt az állam a Yettelből is – hogy mennyiért, azt nem árulták el –, egyes információk szerint ráadásul tavaly novemberben az MVM brutálisan nagy, 309 milliárdos osztalékelőleg-befizetése is a reptérre kellett. Az adásvételi szerződést több mint egyéves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án írták alá.

Ebből az alkalomból a több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) is üdvözölte a magyar kormány gigantikus tranzakcióját. Princzinger Péter, az MTSZA elnöke hangsúlyozta, hogy a repülőtér hazai kézbe vétele nem csak üzleti, hanem stratégiai kérdés is, és az egész ágazat számára kedvezőbb döntések születhetnek a reptér hosszú távú technikai tervezésén túl például a járatfejlesztések alakításában is. Mindezek mellett országimázs szempontból is jelentős a reptér szerepe, hiszen az ide érkező és innen induló turisták itt szerzik első és utolsó benyomásaikat is hazánkról.