Varga Miklós: "El a kezekkel a gyermekeinktől!"

Varga Miklós énekes határozottan ellenzi, hogy magyar fiatalokat küldjenek harcba, és kijelentette, hogy ez elfogadhatatlan.

Az Európai Unió tagállamai közötti egyeztetések során felmerült, hogy a NATO katonai missziót indíthatna Ukrajnában, ami egyes európai vezetők szerint szükséges lehet. Schobert Norbi korábban hangsúlyozta, hogy békére van szükség, nem fegyverekre, és kijelentette, hogy a magyar katonákat nem szabadna idegen háborúba küldeni. Varga Miklós is hasonló állásponton van, különösen, mivel a témát személyesen is érinti, hiszen gyermeke, Szabolcs már fiatal felnőtt. Az énekes bízik abban, hogy a magyar vezetés nem fogja harcba küldeni az ország fiataljait.

Varga Miklós elmondta: "Az első gondolatom az, hogy El a kezekkel a gyermekeinktől! Egyes európai vezetők bele akarnak bennünket is rángatni egy olyan háborúba, amihez nekünk semmi közünk nincsen. Az ember akkor is féltené a gyermekét, ha Magyarországot kellene honvédőként megvédeni, és ilyen célból soroznánk be a magyar fiatalokat. Ilyenről szó sincsen! Most egyszerűen idegen érdekek jegyében akarják belerángatni hazánkat a háborúba és a magyar fiatalokat elvinni harcolni oda, amihez nekünk semmi közünk nincs. Ez hallatlan és elfogadhatatlan!".

A Máté Péter-díjas előadóművész hozzátette, hogy bár ritkán találkozik fiával, Szabolccsal, aki jelenleg a Színművészeti Egyetem másodéves hallgatója, tudja, hogy fiát is foglalkoztatják a politikai események. "Szabolcsot most beszippantotta a Színművészeti Egyetem, aminek a másodéves hallgatója. Gyakorlatilag a saját életére nincs ideje, nemhogy egyéb dolgokra. Mostanában ritkán tudunk találkozni és természetesen akkor sem a politikáról beszélgetünk. Ennek ellenére őt is érdekli a politika, szemmel tartja a világ dolgait, és a maga módján reagál is rájuk" – mondta.

Varga Miklós bizakodó a jelenlegi magyar vezetéssel kapcsolatban: "Úgy gondolom, addig, ameddig Magyarországnak olyan felelős vezetői vannak, mint akik jelenleg is kormányoznak, akik a leghatározottabban ellenállnak mindenféle háborúba való belerángatásnak, addig természetesen az ember nem aggódik. De a politikában sem lehet azt kijelenteni, hogy soha. Számomra megnyugtató, hogy olyan emberek vezetik az országot, akik ebben nem akarnak részt venni" – fejtette ki véleményét.

Hajdú Péter édesapaként szintén a háború elkerülésére szavaz, a kötelező sorkatonaság visszaállítását pedig elvből elutasítja a fiai miatt. "2004-ben, amikor eltörölték Magyarországon a kötelező sorkatonai szolgálatot, akkor az egész ország egy emberként lélegzett fel. Most döbbenten hallom az egyre élesebb hangokat az Unión belülről, hogy vissza kellene állítani a sorkatonaságot. Én, mint két fiú édesapja, ezt határozottan visszautasítom" – állt ki élesen a véleménye mellett.

Nagy Feró is kiakadt a kötelező sorkatonaság kérdése miatt: "Az én fiaim soha nem kaptak katonai kiképzést. De ha kaptak volna, sem gondolkodnék egy percet sem, csípőből mondanám és mondom is, hogy sem az orosz–ukrán, sem pedig bármely más konfliktus, nem a mi, nem az ő háborújuk. Miért is harcoljanak magyar fiatalok egy idegen országért? A II. világháborúban végigpusztították Magyarországot… Nem akarom, hogy magyar fiatalok áldozzák az életüket a határainkon túl!" – jelentette ki az énekes.