Gázai árrobbanás: elérhetetlen luxus a csirkecomb és a cigaretta

Gázában az alapvető élelmiszerek és egyéb termékek árai rohamtempóban emelkednek a tavaly októberben kitört háború óta, ami arra kényszeríti a lakosságot, hogy ékszereiket és egyéb vagyontárgyaikat eladják az élelmiszer megvásárlása érdekében.

A Financial Times jelentése szerint a zöldségek, fagyasztott hús, gyógyszerek és benzin ára a háború előtti szinthez képest háromszorosára nőtt, de vannak olyan termékek is, amelyek ára a korábbi több tízszeresére ugrott meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy Izrael offenzívát indított Rafah ellen, ami egy kulcsfontosságú egyiptomi határátkelő elfoglalásával járt, és célba vette a csempészalagutak hálózatát is.

A piaci információk alapján a fagyasztott csirkecomb kilója a háború előtti ár tízszeresére, 20 dollárra (kb. 7200 forintra) emelkedett, a főzéshez használt gáz kilója 1,6 dollárról 35 dollárra (kb. 12 600 forintra) ugrott, az akkumulátorok darabonként több mint 500 dollárba (kb. 181 ezer forintba) kerülnek, és ha van benzin, annak literje 22 dollár (kb. 8000 forint).

A nem alapvető termékek esetében is hasonló a helyzet: napelemeket már csak a feketepiacon lehet beszerezni, egy pipányi dohányért 50 dollárt (kb. 18 100 forintot), kilójáért pedig 2500 dollárt (kb. 905 ezer forintot) kérnek, míg egy szál cigaretta ára 20 dollár (kb. 7200 forint).

A palesztin központi statisztikai hivatal adatai szerint februárra a gázaiak 90 százaléka vált munkanélkülivé, a bruttó hazai termék pedig több mint 80 százalékkal csökkent. A középosztály megtakarításai is elfogytak, és a legtöbben csak a szűkös humanitárius segélyekből tudnak megélni. Az ATM-ek előtt jellemzően kétnapos sorban állás tapasztalható.

Az ENSZ szerint vannak olyan családok, akik már az okmányaikat hagyják az üzletekben, mert elfogyott a készpénzük, ezzel pedig saját biztonságukat is kockáztatják, hiszen az azonosító kártyákra szükségük van a segélyek igényléséhez.