Sulyok Tamás államfői pozíciója megkérdőjeleződik a Publicus felmérése szerint

A Publicus Intézet legújabb felmérése alapján az emberek többsége úgy véli, hogy Sulyok Tamásnak távoznia kellene az államfői székből, és a kegyelmi botrány hatása még mindig érződik.

A felmérés szerint az emberek 60 százaléka gondolja úgy, hogy Sulyok Tamásnak nem kéne továbbra is államfőként tevékenykednie, és még a kormánypárti szavazók 27 százaléka is osztja ezt a véleményt. A Népszava megbízásából készült kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 68 százaléka hallott arról, hogy Sulyok Tamás ügyvédként termőföldeket játszott át külföldieknek zsebszerződéseknél közreműködve.

A válaszadók közel kétharmada értesült arról is, hogy az államfő nem mondott igazat az édesapjáról, aki ellenkezőleg azzal, amit állított, nem került halálra ítélésre a népbíróság által az előző rendszerben. A kegyelmi botrány kapcsán a megkérdezettek 95 százaléka emlékszik az alapügyre, és a többség szerint ez ártott a Fidesz megítélésének.

A botrány lezárását illetően csak 16 százalék érzi úgy, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával az ügy lezárult, míg 82 százalék fontosnak tartja a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, K. Endre kegyelmi ügyének teljes körű tisztázását.

A politikai színtéren újonnan megjelenő Magyar Péter és pártja, a Tisza Párt kapcsán a válaszadók többsége úgy véli, hogy ők árthatnak a Fidesznek és a kormánynak. Hatból négyen gondolják, hogy a 2026-os választásokon bejutnak majd a parlamentbe. A Tisza Pártra szavazni szándékozók vagy azt elképzelni képesek közül 35 százalék a DK-ra, 11 százalék a Magyar Kétfarkú Kutyapártra, 7 százalék a Momentumra, 5 százalék a Mi Hazánkra, míg 4-4 százalék a Fideszre és az MSZP-re szavazott volna a tavalyi év végén. A Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint a Tisza Párt jelentős támogatottságot szerezve 6 európai parlamenti mandátumot szerezne, míg a Fidesz-KDNP 11, a DK-MSZP-Párbeszéd 3, a Mi Hazánk pedig 1 mandátumot kapna.

A Publicus Intézet június 3. és 5. között készült közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazók 43 százaléka a Deutsch Tamás által vezetett Fidesz-KDNP listájára, 25 százalékuk a Magyar Péter-féle Tisza Pártot, 15 százalékuk pedig a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd listát választaná. A felmérésből az is kiderül, hogy a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt listája 4-4 százalékot, a Jobbik lista 2, az LMP pedig 1 százalékon áll, így az utóbbiaknak szinte esélye sincs a bejutásra az Európai Parlamentbe.

A Medián legfrissebb felmérése szerint a Fidesz-KDNP listájának támogatottsága a legnagyobb, a „biztos” szavazók fele (50%) ide tervez szavazni, míg a második legnépszerűbb Magyar Péter Tisza Pártja, erre a „biztos” 27 százaléka szavazna. Harmadik helyen a DK-MSZP-Párbeszéd lista áll, erre a „biztos” szavazók 9 százaléka voksolna. A Medián szerint sikeresnek látszik a pártok mozgósítása, és magas részvételre lehet számítani az EP-választáson. A Medián-felmérés válaszadói körében Magyar Péter lett a köztévés vita győztese, de a szimpátiaszavazatokat tekintve szorosan követi őt az MKKP humorista képviselője, Tóth Imre „Bruti”. A Fidesz-KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet, de ez a szám végeredményben attól függ, hogy az 5 százalékos küszöböt megközelítő, de azt el nem érő pártlisták, tehát a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listája végül bejut-e az Európai Parlamentbe. Ha egyikük sem, a Fidesz mandátumainak száma 13, ha egyikük igen, akkor 12 lehet.