Gainax animestúdió csődjének híre

Az 1984-ben alapított, és a Neon Genesis Evangelion legendás sorozatával hírnevet szerzett japán Gainax animestúdió csődöt jelentett május végén az Automaton szerint.

A Gainax, amely a kilencvenes években vált az egyik legnépszerűbb stúdióvá, az elmúlt évtizedek során több pénzügyi problémával is szembesült. Az Evangelion sorozat óriási sikere ellenére a stúdió több százmillió jennyi adót nem fizetett be, és az eltelt közel húsz év alatt többször is pénzügyi nehézségekkel küzdött.

A pénzügyi gondok mellett a Gainax jogi problémákkal is szembenézett. Anno Hideaki, az Evangelion-sorozat és filmek rendezője, aki 2007-ben távozott a stúdiótól és saját stúdióját, a Kharát alapította, jogvitába keveredett a Gainaxszal. A stúdió 2017-ben kénytelen volt 100 millió jent, körülbelül 231 millió forintnak megfelelő összeget fizetni az elmaradt jogdíjak miatt.

A 2010-es évek végén a Gainax megpróbálta helyreállítani anyagi helyzetét, de a folyamatot bonyolította, hogy 2019-ben letartóztatták Maki Tomohirót, a cég vezetőjét, szexuális zaklatás vádjával. A stúdió 2020-ban új vezetőséget kapott, de a korábbi vezetés tagjai részvényesek maradtak, és az adósságok miatt végül csődöt kellett jelenteniük.

A Gainax hagyatéka azonban tovább él. A stúdióból kivált animátorok 2011-ben megalapították a Studio Triggert, amely olyan sikeres animéket készített, mint a Kill la Kill, a Little Witch Academia, a Darling in the Franxx, a Cyberpunk: Edgerunners és a jelenleg is futó Delicious in Dungeon.