Vizsgálat alatt a budapesti csapvíz

A budapesti ivóvíz minőségét és biztonságosságát nagyszabású kutatás keretében vizsgálták meg, melynek eredményeként kijelenthető, hogy a fővárosi csapvíz minden szempontból megfelel a minőségi követelményeknek.

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont által az MTI-nek nyilatkozva elhangzott, hogy a Duna vízkincsének védelme kiemelten fontos nemzetstratégiai érdek. A "Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig Nemzeti Kiválósági Projekt" keretében a vízminőséget veszélyeztető hatásokat tártak fel a vízkivételtől a fogyasztóig, vagyis a dunai vízbázistól "egészen a csapig".

A kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatta a Nemzeti Kiválóság Program keretében, több mint egymilliárd forintos költséggel. A konzorcium tagjai között szerepelt a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont, a Fővárosi Vízművek Zrt., a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem. A kutatás során összehangolt, nagy gyakoriságú mintavételt végeztek a Dunából, a parti szűrésű kutakból, az elosztóhálózatból, valamint a fogyasztói hálózatból. A Miskolcot és Szolnokot ellátó rendszereket is vizsgálták ebben a kontextusban.

A kutatók a vízbázisok hidrodinamikai modelljét különböző klímaváltozási forgatókönyvekre alkalmazva megállapították, hogy a parti szűrésű ivóvízellátórendszer a következő harminc évben is képes lesz megfelelő mennyiségű ivóvizet biztosítani. A klíma-előrejelzések alapján a távlati vízigényeket is meghatározták, és vizsgálták a gyógyszermaradványok lebomlását a Dunában. Ezzel együtt értékelték, hogy a szennyezés mekkora része érkezik a felvízen levő országokból, és hogy a parti szűrés mennyire hatékonyan távolítja el a különböző szennyezőket.

A kutatás során részletesen vizsgálták a víz kémiai és mikrobiológiai minőségét, valamint összetételének változását a Dunától a fogyasztói csapig. Az eredmények szerint, bár a teljeskörű csatornázottság és a korszerű szennyvíztisztítás ellenére a fővárosnak kimutatható hatása van a Duna vízminőségére, a parti szűrés hatékonyan távolítja el a mikroorganizmusokat, az antibiotikumokra rezisztens szervezeteket, a gyógyszermaradványokat és más szerves mikroszennyezőket. A projekt tapasztalatait a Fővárosi Vízművek Zrt. be fogja építeni az üzemeltetési gyakorlatába.