Németország Eurofighter vadászbombázók beszerzéséről döntött

Németország tovább bővíti vadászrepülőgép flottáját, 20 új Eurofighter beszerzésével az Airbus repülőgépgyártótól, amelyekkel a régebbi modelljeiket szeretnék leváltani.

A német kancellár, Olaf Scholz bejelentette, hogy a Nato-tagállam védelmi kiadásainak növelése érdekében, amely az orosz-ukrán invázió nyomán vált szükségessé, további 20 Eurofighter vadászrepülőgépet rendelnek az Airbus-tól. Scholz a Berlin mellett megrendezett ILA légibemutatón hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a fegyvergyártási kapacitás fenntartása és bővítése mellett.

A kancellár hozzátette, hogy a törvényhozási ciklus vége előtt szeretnék lezárni a további 20 gép megrendelését, amelyek a már előkészítés alatt álló 38 repülőgép mellé érkeznének. Scholz kiemelte, hogy ez a lépés biztonságot ad az Airbusnak és beszállítóinak.

A német légierő jelenlegi Tornádó repülőgépeit szeretnék a Typhoon néven is ismert Eurofighterrel leváltani. Németország jelenleg 138 Eurofightert üzemeltet.

Az Eurofighter Typhoon a világ egyik legmodernebb swing-role vadászgépe, amely többféle feladatra is alkalmazható egyetlen küldetés során. Az Airbus vállalat már öt további országgal is szerződést kötött, így megduplázva az eredeti megrendelők számát.

Az Eurofighter vadászgépek legfontosabb jellemzői közé tartozik a szuper-gyorsaság, az ultra modern ember-gép interfész, amely magában foglalja az LCD képernyőket, HOTAS funkciókat, sisakra szerelhető kijelzőt, valamint a közvetlen hangbevitelt, továbbá a fejlett szenzoradat rendszer és opakodó képességek.

A német gazdaság és az EU-tagság előnyei

A német gazdaság, hasonlóan Ausztriához, jelentős előnyöket élvez az Európai Unió tagságából. Ausztria esetében egy friss kutatás szerint az EU-ból való kilépés a bruttó hazai termék 5,3-10,4 százalékába kerülne, ami a GDP 2022-es árakon átlagosan 35 milliárd euróval, azaz 7,8 százalékkal lenne alacsonyabb. Egy esetleges kilépés minden osztrák polgárt átlagosan 3860 eurós gazdasági veszteséggel sújthatna évente, miközben a tagság 113-184 euróba kerül fejenként. Az osztrákoknak fejenként havi 500 eurót hoz a konyhára az uniós tagság, ami jelentős gazdasági előnyt jelent a német gazdaság számára is, tekintettel arra, hogy mindkét ország jelentős exportőr az EU egységes piacán.

Az EU-tagság nem csupán érzelmi kérdés, hanem a megélhetés alapja is, amit a német kormány is elismer, és amelyet a védelmi kiadások növelésével és a fegyvergyártási kapacitás bővítésével is támogat. Az Eurofighter beszerzésével Németország nem csak a saját védelmi képességeit erősíti, hanem hozzájárul az európai védelmi ipar és a kontinens biztonságának fenntartásához is.