Az FTI Group csődjének hatása a magyar utazókra

Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI Group fizetésképtelenséget jelentett, ami magyar ügyfeleket is érint. A müncheni regionális bíróságon hétfőn bejelentett csőd következtében a cég által szervezett utakat keddtől már nem, vagy csak részben indítják el.

A Turizmus.com információi szerint az FTI Group mintegy 65 ezer ügyfelének már megkezdett utazásával kapcsolatban igyekeznek megoldást találni, azonban a még meg nem kezdett utakat június 4-től, keddtől nem, vagy csak részben bonyolítják le. A magyar utazókat is érintő helyzet kapcsán a Facebook egyik zárt utazási irodai szakmai csoportjában közzétett bejegyzések alapján tájékoztatnak az érintetteket.

Az érintett utazók hazaszállításáról és támogatásáról a német utazási szakma és az Utasbiztosítási Alap gondoskodik, a részletekről pedig egy külön weboldalon és egy ingyenes telefonvonalon keresztül lehet tájékozódni.

Az FTI Group a koronavírus-járvány idején került nehéz helyzetbe, és bár 595 millió euró állami támogatást kapott a német Gazdasági Stabilizációs Alapból (WSF), csak egy részét tudta visszafizetni. A vállalat helyzete az utazási piac fellendülésével javult, 2022/23-as pénzügyi évben 10 százalékos növekedéssel 4,1 milliárd eurós árbevételt ért el, eredménye a kétszámjegyű milliós sávban volt.

A cég, mely körülbelül 11 ezer alkalmazottat foglalkoztat, bejelentette, hogy egy amerikai pénzügyi befektető vezette konzorcium egy euróért megvásárolta volna, és 125 millió euró friss tőkét fektetett volna be, azonban az ügyletet a versenyhatóságoknak még jóvá kellett hagyniuk. A befektetők bevonásával kapcsolatos pozitív hírek ellenére a foglalások száma elmaradt a várakozásoktól.

A vállalat pénzügyi helyzete tovább romlott, amikor a beszállítók előleget követeltek, köztük számos egyiptomi és törökországi szállodalánc, és tízmilliós fedezethiány alakult ki. A német szövetségi kormány a további támogatás megtagadásával gyakorlatilag a cég csődjéhez vezetett.

A csődkérelem egyelőre közvetlenül az FTI Touristik márkát érinti, a későbbiekben azonban a csoport más vállalkozásaira is benyújtják a kérelmet. A Windrose luxusmárkát működtető Windrose Finest Travel GmbH folytatja tevékenységét.