Európa harmadik legnagyobb utazásszervezőjének csődje

Fizetésképtelenséget jelentett be az FTI Group, Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, ami magyar utazókat is érint. A vállalat a foglalások csökkenése és a partnercégek előlegfizetési követelései miatt került bajba.

Az FTI Group fizetésképtelenségét hétfőn jelentették be a müncheni regionális bíróságon, miután a járványidőszakot követően nem tudta helyrebillenteni pénzügyeit. A cég nem tudta már biztosítani a szükséges előlegeket, ami a Reuters szerint vezetett a csődhöz. Az érintett ügyfelek tájékoztatása érdekében a csoport külön honlapot és forródrótot hozott létre.

A cég június 4-től kénytelen vagy teljesen törölni, vagy csak részben teljesíteni az utakat, ami nyaralók ezreit érintheti az utazási szempontból forgalmas nyári szezon kezdetén. A kedden esedékes utazások már nem indulnak el, vagy csak részben valósulnak meg, ami a Turizmus.com és a Telex információi szerint magyar utasokat is érint, különösen a török és görög úti célok esetében.

A csőd első körben az FTI Touristik márkát érinti, de a későbbiekben a csoport más márkái is benyújthatják a csődkérelmet. A koronavírus-járvány alatt került nehéz helyzetbe a körülbelül 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat, és bár állami támogatást is kapott, nem sikerült talpra állnia. Idén áprilisban egy amerikai befektetői csoporttal állapodtak meg, akik egy euróért átvették volna a céget és friss tőkét pumpáltak volna bele, de a foglalások száma nem növekedett, így a vállalat likviditási problémákba ütközött.

A vállalat tízmilliós fedezethiányt szenvedett el, és a német szövetségi kormány elutasította a további támogatásokat. A német gazdasági minisztérium "tragikusnak" nevezte a fizetésképtelenséget, hozzátéve, hogy nem tud további segítséget nyújtani az irodának. A német külügyminisztérium közölte, hogy a folyamatban lévő utakon érintett turisták hazaszállításáról és támogatásáról az ország turisztikai ágazata és a Thomas Cook-csoport 2019 szeptemberi csődje után felállított utasbiztosítási alap gondoskodik, de szükség esetén konzuli segítséget nyújtanak a biztonságos hazatérés érdekében. A kormánynak részletesen meg kell vizsgálnia, hogy a fizetésképtelenség milyen hatással lesz az FTI-nek a világjárvány idején nyújtott helyreállítási támogatásra - mondta a pénzügyminisztérium szóvivője a Covid idején a társaságnak nyújtott 595 millió eurós állami támogatással kapcsolatban. "Feltételezni kell, hogy a fennálló követelésekből csak csekély behajtás várható" - mondta a szóvivő.

A vállalat világszerte 11 000 embert foglalkoztat, és a világ több mint 40 célállomására kínál utakat, többek között 10 000 németországi partnerirodáján keresztül. A 2022/2023-as pénzügyi évben mintegy 4,1 milliárd euró éves árbevételt jelentett. Jelenleg körülbelül 65 ezer ügyfél utazása lehet folyamatban, és a Turizmus.com szerint a csőd őket is érinti, Facebook-csoportokban leírtak alapján magyarok is vannak köztük.