A vagyonát felajánló milliomos, aki medvepásztor lett Erdélyben

Szin János, az egykori dúsgazdag vállalkozó, aki egy súlyos betegség és csőd után Erdély szívében találta meg újra a boldogságot, medvepásztorként új életet kezdett.

János, aki gyermekkora óta vonzódott Erdélyhez, a sors fintoraként először a játékgépek üzemeltetéséből származó mesés gazdagságát veszítette el egy agydaganat miatt, majd később, amikor már túlélte a rákot, egy újabb válság következtében ismét mindenét elveszítette. Az élet nehézségei ellenére János nem adta fel, hanem Erdélybe költözött, ahol először medvelesek szervezésével kezdett foglalkozni, majd később a helyi élet bemutatására összpontosított, turistákat kalauzolva a székelyek mindennapjaiba.

A vállalkozó nemcsak a medvék közelébe vezeti a látogatókat, hanem lehetőséget biztosít arra is, hogy a turisták a helyiekkel együtt süthessenek kenyeret, készíthessenek sajtot, és olyan helyekre kiránduljanak, ahol máskülönben nem járnának. János és felesége 2019 októberében, minden pénzüket belefektetve, megvásárolták a teljes vállalkozást, amelyet a korábbi román diktátor, Nicolae Ceaușescu régi lesének megvásárlásával és restaurálásával bővítettek.

A Covid-19 világjárvány azonban újabb kihívást jelentett a vállalkozás számára, amikor 2020 márciusában lezárták a határokat, és a vállalkozás hitelekből való fenntartására kényszerült. János azonban továbbra is optimista maradt, hiszen korábbi élete során már többször is megtapasztalta, hogy a pénz elvesztése után is lehet talpra állni.

A milliomosból lett medvepásztor három könyvet írt megpróbáltatásairól és új életéről Erdélyben, és jelenleg a negyedik kötetén dolgozik, amely Tusnádfürdő történelmén keresztül mutatja be, hogyan váltak a medvék az ember és a városiasodás áldozatává. János történeteiről és programjairól a medveles.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni.