„Mi ezt másképp csináltuk!” – írta Rétvári Bencének az államosított lombikközpont alapítója

A Kaáli Intézet alapítója szerint az államosítás ellenére sem nőtt a meddőségi központok kapacitása, és a születési statisztika romlását is tapasztalni lehet. Kaáli Géza öt évvel az állami tulajdonba vétel után levelet küldött az államtitkárnak, amelyben kritikákat fogalmazott meg.

Kaáli Géza a 24.hu-nak elmondta, hogy az államosítás előtt a kormány nem a szakmai kérdésekkel foglalkozott, hanem azzal, hogy az intézet profitja külföldre kerülhet. Rétvári Bence államtitkár többször is szóvá tette Kaáli amerikai állampolgárságát, és azt állította, hogy az államosítás után a profit nem fog külföldre vándorolni. Kaáli hangsúlyozta, hogy ő magyar adótörvények szerint adózik, és az osztalékot részben visszaforgatja, részben magyar bankban helyezi el.

A professzor nemrégiben ismét megkereste Rétvári Bencét, aki jelenleg a Belügyminisztérium államtitkáraként tevékenykedik, és egy levélben, amit Pintér Sándor tárcavezetőnek is elküldött, kifejtette, hogy korábban hiába küzdött azért, hogy az állam korlátlanul finanszírozza a lombikbébi-kezeléseket. Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatta a finanszírozás növelésének lehetőségéről, de a kormány csak az államosítás után nyitotta meg a forrásokat.

Kaáli szerint azonban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) meddőségi kezelésekért felelős igazgatója, Vesztergom Dóra a korlátlan finanszírozás ötödik évében is csak 1800–2000 lombikprogram segítségével született babáról számolt be, ami alapján felmerül a kérdés, hogy miért nincsenek kézzelfogható eredmények. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy az új rendszerben az évi 2000-es lombikos szülésszámot 3500-ra lehetne emelni.

Kaáli állítása szerint a meddőségi centrumokban nem történt érdemi kapacitásbővítés, új intézetek nem épültek, és az ingyenes ellátás miatt a párok száma kaotikus helyzetet teremtett, amit az OKFŐ nem tudott kezelni. A kliensek gyakran panaszkodnak a nehézkes időpontfoglalásra, a munkatársak gorombaságára, míg a külföldi magánintézetekben zökkenőmentesen zajlanak az ügyek.

Két évvel ezelőtt Kaáli nyílt levelet tett közzé, amelyben kritizálta a Humánreprodukciós Igazgatóság tevékenységét, amelyet akkor Vesztergom Dóra vezetett. Kaáli szerint Vesztergom magánrendeléseket is végzett, és pénzt kért a meddőségi panaszokkal jelentkező betegektől. A 24.hu megkereste Vesztergom Dórát (aki egyébként Novák Katalin volt köztársasági elnök sógornője), hogy megtudja marad-e a Humánreprodukciós Igazgatóság élén, vagy visszatér a „gyógyító ellátáshoz”, ahogy korábban nyilatkozta, de választ a cikk megjelenéséig nem kaptak.