Donald Trump elítélése felháborodást és adományáradatot vált ki

Donald Trump volt amerikai elnök üzleti iratok hamisítása miatt történt elítélése erőteljes reakciókat és jelentős adományokat váltott ki a hívei körében.

A Newsweek és a Reuters beszámolói szerint Trump egyes radikális követői az erőszaktól sem riadnak vissza, és a "Make America Great Again" (MAGA) mozgalom tagjai közül többen is felháborodásukat fejezték ki a volt elnök elítélése miatt. Trump maga is kritikával illette a bíróságot, mondván: "Ez egy szégyen volt. Ez egy elcsalt per volt egy korrupt bíróval az élén" és hozzátette, hogy "a valós ítéletet november 5-én fogják kimondani a választók". Pénteken bejelentette, hogy fellebbez a bűnösségét megállapító döntés ellen, amelyet "manipulált" kísérletnek nevezett arra, hogy meghiúsítsák visszatérését a Fehér Házba.

A republikánusok között azonban vannak, akik nem fejezték ki felháborodásukat, és csak kevesen szólítottak fel az ítélet tiszteletben tartására. Ilyen volt például Larry Hogan korábbi marylandi és Asa Hutchinson volt arkansas-i kormányzók, valamint John Bolton, Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, aki azt írta: "A mai ítélet tűzharang az éjszakában. A Republikánus Pártnak most van egy utolsó esélye arra, hogy irányt változtasson, és ne egy elítélt bűnözőt jelöljön elnöknek".

Bernie Moreno, a volt ingatlanmágnás által támogatott ohiói szenátorjelölt, az Egyesült Államokat "banánköztársaságnak" nevezte, Joe Biden és baloldali szövetségesei választási beavatkozását kritizálva. A MAGA-mozgalom radikális szárnyának egyes tagjai még ennél is erőszakosabban reagáltak. Tim Pool, a több mint 2 millió követővel rendelkező konzervatív kommentátor egyszerűen csak "háborút" emlegetett, míg Joey Mannarino, a konzervatív populista influencer, Nelson Mandelához, Rosa Parkshoz és Martin Luther King Jr.-hoz hasonlította Trumpot, és azt állította, hogy "a polgárháború most kezdődött. Már nem demokráciában élünk".

A Reuters jelentése szerint a fórumokon számos erőszakra szító poszt jelent meg, amelyek közül néhány Juan Merchan, Trump ügyében eljáró bíró ellen irányult. "Valakinek, akinek nincs vesztenivalója New Yorkban, el kell intéznie Merchant" - írták egyikükben.

Trumpot tegnap egy New York-i büntetőbíróság 34 rendben bűnösnek mondta ki üzleti iratok meghamisítása miatt, ezzel ő lett az első volt amerikai elnök, akit büntetőperben ítéltek el. Az ítéletet követően a várható republikánus elnökjelölt kampánya közel 35 millió dollár adományt gyűjtött, ami jelentős támogatást jelent a kampányához. A nagy forgalom okozta átmeneti online fennakadások ellenére Trump elnök 34,8 millió dollárt gyűjtött össze kis összegű adományozóktól, ami a korábbi hónapokhoz képest jelentős növekedést mutat. A republikánus elnökjelölt szervezetei áprilisban 76 millió dollárt gyűjtöttek, ezt azonban a júliusi jelentések alapján lehet majd csak megerősíteni hivatalosan. Trump kampányszámláján lévő 49 millió dolláros tétel jócskán elmarad Joe Biden kampányszámláján lévő 84 millió dollártól, de a demokrata jelölt márciusi 90 millió dolláros bevételéhez képest csökkenést mutat a múlt hónapban beérkezett 51 millió dollár.

Az ABC News elemzése szerint a republikánus politikusok döntő többsége erősen kritizálta és elutasította az ítéletet, és a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Trump-hívők többsége nem fogja otthagyni a várható elnökjelölt táborát. Az ABC News által az ítélet kihirdetése előtt készült felmérés szerint Trump támogatóinak 80 százaléka azt mondta, elítélése esetén is kitartana az exelnök mellett, mindössze 16 százalékuk gondolná át újra támogatását, és csak 4 százalék jelentette ki, hogy emiatt nem a republikánus politikusra szavazna a még öt hónapra lévő elnökválasztáson. Novemberig azonban még rengeteg dolog történhet, és érdemes lesz figyelni a bűnös ítélet után készült közvélemény-kutatások eredményeit is.

Joe Biden demokrata elnök, aki a november 5-i választáson Trump ellenfele lesz, azt mondta, Trump lehetőséget kapott arra, hogy ugyanabban az igazságszolgáltatási rendszerben védekezzen, amely minden amerikaira vonatkozik. "Vakmerő, veszélyes és felelőtlen dolog bárki részéről azt állítani, hogy ez manipulált volt, csak azért, mert nem tetszik neki az ítélet" – mondta a 81 éves Biden a Fehér Házban.

Az ítélet ellenére Trump kampánya közölte, hogy az ítélethirdetés után 35 millió dollárt gyűjtött össze kis adományozóktól, ami csaknem kétszerese a korábbi napi rekordnak. Több nagy republikánus adományozó közölte, hogy az ítélet ellenére továbbra is adományoz Trump kampányának.

Az országos közvélemény-kutatások szerint Trump szoros versenyben van Bidennel, és a Reuters/Ipsos áprilisi felmérésében minden negyedik republikánus válaszadó azt mondta, hogy nem szavazna rá, ha az esküdtszék elítélné bűncselekményért. Ugyanakkor mindkét párt stratégái megkérdőjelezik, hogy az ítéletnek jelentős hatása lenne a versenyre.

Az internet Trump-párti bugyraiban egyes támogatók zavargásokra, forradalomra és erőszakos megtorlásra szólítottak fel.