Az FTC anyagi vesztesége a feröeriek elleni vereség után

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) jelentős anyagi veszteséget szenvedett el a feröeriek elleni meccs után, ami öt év óta a legnagyobb mínuszt jelenti a klub számára.

A 2023-as év során az FTC Labdarúgó Zrt. 932 millió forint veszteséget könyvelt el, ami különösen éles kontrasztban áll az egy évvel korábbi 1,3 milliárd forintos nyereséggel. Az elmúlt öt évben nem volt példa hasonló veszteségre a klub életében. Bár az árbevétel 6,6 milliárd forintról 8,17 milliárd forintra nőtt, ami majdnem 24 százalékos emelkedést jelent, az "egyéb bevételek" kategória jelentős, 10,6 milliárd forintról 8,4 milliárd forintra történő csökkenést mutat.

Ez a jelentős bevételkiesés részben azzal magyarázható, hogy a Ferencváros a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében kiesett a KÍ Klaksvík csapatával szemben. Habár a Konferencia Ligában a legjobb 16 közé jutottak, ez a kupasorozat lényegesen kevesebb bevételt generál, mint a Bajnokok Ligája. A csoportkörből való továbbjutás és a 2023-as tavaszi Európa Liga-nyolcaddöntő együttesen 3,2 milliárd forintot hozott a klubnak, szemben a Bajnokok Ligájában egy nulla ponttal zárt csoportkör esetén járó közel 6 milliárd forinttal.

A klub bérköltségei is jelentősek: a cég 224 dolgozójára összesen 9,18 milliárd forintot fordítottak, ami átlagosan havi 3,4 millió forintot jelent alkalmazottanként. Ez az összeg nem csak a játékosokra, hanem a stábtagokra és a Zrt. egyéb alkalmazottaira is vonatkozik.

Annak ellenére, hogy az FTC pénzügyi helyzete nem tűnik fényesnek, a klubot nem kell félteni. Korábban, amikor csak problémák adódtak, a focin kívüli szakosztályokért is felelős FTC egyesület segítségére sietett, amely már állami milliárdokat is magáénak tudhat. Az egyesület a tavalyi évben 2,3 milliárd forinttal támogatta a labdarúgóklubot.