ATV vitája: Négy EP-listavezető vesz részt szombaton

Az ATV szombat esti vitáján négy EP-listavezető vesz részt, mivel Deutsch Tamás és Magyar Péter nem fogadta el a meghívást. Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László lesznek jelen a műsorban, amelyet Szöllősi Györgyi vezet.

A hat meghívott közül Deutsch Tamás, a kormánypártok EP-listavezetője, és Magyar Péter, a Tisza Párt képviselőjelöltje nem vesz részt a vitában. Az ATV által meghívott számottevő támogatottsággal rendelkező EP-listák első helyén szereplő politikusok közül így négyen fogadnak részt a vitán:

  • Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK listavezetője
  • Donáth Anna, a Momentum listavezetője
  • Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője
  • Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője.

Az ATV a vitát június 1-jén, szombaton 19 órától közvetíti. A csatorna vasárnap is tart vitát, ahol a fővárosi listákat képviselő politikusok vesznek részt Rónai Egon vezetésével. A vasárnap esti élő vitában a következő résztvevők lesznek jelen:

  • Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője
  • Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője
  • Karácsony Gergely, a Párbeszéd-ZÖLDEK-DK-MSZP listavezetője
  • Soproni Tamás, a Momentum listájának 2. helyén szereplő politikus
  • Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP–Zöldek listavezetője.

Az EP-listavezetők köztévés vitáját csütörtök este rendezik, amelyet élőben is közvetítenek. A közmédia csütörtökön, 20 órától tartja az európai parlamenti listavezetők élő, televíziós vitáját, amelynek létrejöttét kritikus vélemények kísérték. A Fidesz sajtóosztályának tájékoztatása szerint Deutsch Tamás is ott lesz a vitán. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és a párt európai parlamenti képviselője, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is tüntetést szervezett a vita idejére.

A kampányhajrában zajló viták részleteit, hogy ki, hol, mikor és kivel vitázik, egy összefoglalóban lehet követni. Az élő műsorokban részt vevő politikai pártokkal és listavezetőikkel több héten át zajlottak az egyeztetések, hogy korrekt, objektív, informatív és izgalmas vitaműsorokat lássanak a tévénézők szombat és vasárnap este. Az Index is beszámolt arról, hogy az EP-jelöltek közötti vitára elsőként lehetőséget adva több civil szervezet beszélgetésre hívott kilenc pártot, ahol a kormánypárt és a Tisza Párt képviselője nem jelent meg. A Partizán május 17-én tartott élő vitát, ahol Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László részt vettek, de Magyar Péter és Deutsch Tamás akkor sem fogadták el a meghívást. Május 22-én a Szabadság Körei szervezésében tartottak vitaestet, ahol Dobrev Klára és Le Marietta megméretteték magukat, de Magyar Péter széke üresen maradt.