Afrikai aranycsempészet: Naponta több mint egy tonna arany kerül illegálisan kivitelre

Afrikából évente mintegy 35 milliárd dollár értékű kisipari bányászatból származó aranyat nem jelentenek be, majd csempésznek ki a határokon kívülre, ahol a legnagyobb részét az Egyesült Arab Emírségek fogadja be.

A SwissAid segélyszervezet jelentése szerint 2022-ben több mint 435 tonna aranyat csempésztek ki Afrikából, ami naponta több mint egy metrikus tonnát jelent, 2 204 fontnak megfelelő súlyban. Ez a mennyiség 30,7 milliárd dollár értéket képvisel a 2024. május 1-jei aranyárak alapján. A jelentés kiemeli, hogy a csempészett arany túlnyomó többségét az Egyesült Arab Emírségekbe importálták, mielőtt más országokba újraexportálták volna.

A kisipari bányászatból származó arany 80-85%-a kerül az Egyesült Arab Emírségekbe, de a CNBC-nek nem sikerült kommentárt kapnia az emírségek gazdasági minisztériumától. Az arany csak akkor nyer "legális létjogosultságot", amikor egy másik, Afrikán kívüli országba exportálják, és ott importált áruként regisztrálják. Azonban a törvények gyakran nagyon lazák, amikor a fém tényleges eredetének azonosításáról van szó.

Svájcban az arany "származási helyét" az utolsó feldolgozási pontként azonosítják, ami problémás lehet, mivel így a csempészett aranyat, amely geopolitikai konfliktusokhoz vagy az emberi jogok megsértéséhez köthető, legálisan szállíthatják be az országba. Marc Ummel, a SWISSAID nyersanyagokkal foglalkozó részlegének vezetője szerint fontos lenne az országok közti aranymozgás nyomon követése egy átláthatatlan iparágban, ahol a termék sokszor cserél gazdát és országot.

A SwissAid tanulmánya az elmúlt több mint 10 év adatait elemezve számszerűsítette a bejelentett és be nem jelentett aranytermelés és -kereskedelem mennyiségét mind az 54 afrikai országra vonatkozóan. A cél az volt, hogy rávilágítson a tisztességtelen gyakorlatokra, a kormányok és érdekelt felek hanyagságára, és hogy szigorúbb szabályozásra szólítsanak fel. A jelentés szerint a vámellenőrzések és a termelési helyszíneken végzett ellenőrzések nem megfelelőek, egyes statisztikák átláthatatlanok, mások pedig hamisítottak.