Magyarország költségvetési átláthatósága romlott

Magyarország a költségvetés átláthatóságát vizsgáló Open Budget Survey nemzetközi felmérésben a maximális 100-ból 22 pontot gyűjtött be, ami jelentős gyengülést jelent az előző 44 pontos eredményhez képest, és a régió legrosszabb teljesítményét mutatja.

Az International Budget Partnership által kétévente publikált felmérés során a helyi szakértők, Magyarországon a Költségvetési Felelősségi Intézet, nyolc költségvetési kulcsdokumentum elérhetőségét és információtartalmát vizsgálják. A felmérés célja a költségvetési politika transzparenciájának nemzetközi kontextusba helyezése. A magyar kormány az OBS 2023 során nem vett részt a felmérés értékelésében, ellentétben a korábbi gyakorlattal, amikor észrevételeivel hozzájárult a teljeskörűséghez.

A felmérés szerint az Állami Számvevőszék megőrizte kiváló teljesítményét, azonban az Országgyűlés szerepe minimálisra csökkent. A kormány költségvetési rendeleteivel de facto megfosztotta az Országgyűlést a költségvetési jóváhagyás jogkörétől, mivel a törvényhozás jóváhagyása nélkül hajtották végre a költségvetést. Az elmúlt bő tíz év során az Országgyűlés felügyeleti szerepe fokozatosan csökkent, egyre több jogkört adott át a kormánynak.

A Portfolio elemzései szerint az Országgyűlés korábban csak a költségvetési tartalékok esetében adott előzetes jóváhagyást, később ez kiegészült a maradványok központosításával és a “felülről nyitott” előirányzatokkal, amelyek lehetővé tették a többletbevételek elköltését. A veszélyhelyzet bevezetésével a kormány még szélesebb körű felhatalmazást kapott, rendeleteivel adókat vetett ki vagy módosított, és a 2023-as költségvetést is felülírta, bár utólag az Országgyűlés jóváhagyta a módosított költségvetést.

A nemzetközi kontextusban a survey globális átlagpontszáma 45 volt, ami elmarad a megfelelő szintet jelentő 61 ponttól. Magyarország a 22 pontos eredménnyel a vizsgált 125 ország között a 100. helyre került, ami a régió legrosszabb teljesítménye. A Költségvetési Felelősségi Intézet szerint az átláthatóság terén az arab országok átlagos szintjére süllyedt a magyar költségvetés.

A jelentés készítői szerint a helyzet javítható lenne a veszélyhelyzet visszavonásával és a korábbi jó gyakorlatok felelevenítésével. A kormánytól elvárt lépések közé tartozik a költségvetési irányelvek és a féléves jelentés időben történő közzététele, valamint a nyilvánosság bevonása a költségvetés tervezése és végrehajtása során. Az Országgyűlésnek is törekednie kellene a költségvetési javaslat részletes megvitatására és a szakterületi bizottságoknak részletes jelentést kellene készíteniük.