A magyarok többsége előnyösnek látja az EU-tagságot a Závecz kutatása szerint

A Závecz Research közvélemény-kutatása alapján a magyarok 77 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarország számára összességében előnyös az Európai Unió tagsága. A kutatás során 1000 főt kérdeztek meg, és az RTL volt a megrendelő.

A felmérés szerint a magyarok többsége, 71 százaléka az uniós anyagi támogatásokat emeli ki mint az EU-tagság legnagyobb előnyét. Ugyanakkor, ha Magyarország nettó befizetővé válna, a válaszadók 41 százaléka már nem látná megérni az EU-tagságot.

A megkérdezettek csupán két százaléka vélekedett úgy, hogy az EU-tagságnak nincsenek hátrányai. A válaszadók több mint fele, 57 százaléka szerint Brüsszel migránsok befogadására kényszerítené Magyarországot, és 51 százalékuk gondolja úgy, hogy az EU túlzottan beleszól Magyarország belügyeibe. Az uniós bürokráciát 38 százalék tartja hátránynak.

A kutatás részletezi a különböző korcsoportok és pártpreferenciák alapján az EU-tagsághoz való viszonyt is:

  • A Fidesz-KDNP szavazóinak 64 százaléka látja inkább előnyösnek az EU-tagságot, míg 31 százalékuk inkább hátránynak értékeli.
  • A DK-MSZP-Párbeszéd szavazóinak 91 százaléka, míg a Tisza Párt szavazóinak 88 százaléka tartja előnyösnek az EU-tagságot.
  • Az ellenzéki pártok és a pártnélküliek körében egyaránt 77 százalékban ítélik meg előnyösnek a tagságot.

Az életkor szerinti bontásban a fiatalabb szavazók körében magasabb az EU-pártiság: a 18-39 évesek 82 százaléka, a 40-59 évesek 75 százaléka, míg a 60 év felettiek 71 százaléka látja hasznosnak az EU-tagságot.

A fővárosiak körében a legalacsonyabb, 71 százalékos az EU-tagságot előnyösnek tartók aránya, míg a megyeszékhelyeken, városokban és falvakban élők körében ez az arány magasabb, 77-79 százalék közötti.

Módszertan:

A kutatás 2024. május 2. és 10. között zajlott, 1000 fő megkérdezésével, akik reprezentatívan képviselik az ország 18 évesnél idősebb lakosságát. A felmérés hibahatára plusz-mínusz 3,2 százalék.