CIA egykori ügynöke kémkedett Kína számára

Egy volt CIA-tiszt, aki az FBI fedett akciójának célpontja volt, pénteken bűnösnek vallotta magát abban, hogy nemzetvédelmi információkat adott át a Kínai Népköztársaságnak − közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A 71 éves honolului Alexander Yuk Ching Ma, aki az 1980-as években hét éven át szolgált a CIA-nál, 2001-ben egy meg nem nevezett társával együtt dolgozott azon, hogy a kínai hírszerzésnek „nagy mennyiségű titkos amerikai nemzetvédelmi információt” adjon át több tízezer dollárért cserébe − közölte az igazságügyi minisztérium (DOJ) a vádalku megállapodásra hivatkozva.

Ma később nyelvészként jelentkezett az FBI Honolulu-i területi irodájához, ahol 2004 és 2012 között szolgált. Az FBI, amely tisztában volt [Yuk Ching] Mának a Kínai Népköztársaság hírszerzésével való kapcsolatával, egy nyomozati terv részeként szerződtette Mát, hogy egy olyan külső helyszínen dolgozzon, ahol tevékenységét nyomon lehetett követni, és a kínaiakkal való kapcsolatait ki lehetett vizsgálni − áll a DOJ közleményében.

Az FBI-nál végzett megfigyelt munkája során Ma digitális fényképezőgépet vitt be az FBI irodájába, hogy érzékeny dokumentumokat fényképezzen le, amelyeket aztán elvitt a kínai kapcsolattartóinak − számolt be róla a CNN.

A felek vádalku megállapodásának feltételei szerint Ma köteles együttműködni az Egyesült Államokkal, beleértve azt is, hogy aláveti magát az amerikai kormányzati szervek által tartott kihallgatásoknak − áll a DOJ közleményében. Amennyiben a bíróság elfogadja Ma vádalkuját, a szeptember 11-re tervezett meghallgatáson akár 10 év szövetségi börtönbüntetés vár rá. Ma elismerte, hogy tudta: az általa 2001 márciusában és később átadott információkat az Egyesült Államok megkárosítására vagy Kína javára fogják felhasználni.