Megrongálták a Turul Kávézót Tatabányán

Tatabányán a Turul Kávézó üvegfalát megrongálták Magyar Péter szimpatizánsai egy tüntetés után. Az üzemeltető feljelentést fontolgat a politikus ellen, míg Magyar Péter hazugságnak nevezte az állításokat és ő is jogi lépéseket helyezett kilátásba.

A tatabányai Turul Kávézó üzemeltetője, Boczonádi János beszámolt arról, hogy a vendéglátóhelyet megrongálták Magyar Péter tüntetése után. Az események péntek estére nyúlnak vissza, amikor is a politikus a városba látogatott. Magyar Péter beszédében említést tett arról, hogy szimpatizánsait nem engedték be a kávézóba, ami a főtéren található. A rendezvényt követően támogatói kárt okoztak a kávézóban.

Az üzemeltető elmondása szerint a kampányrendezvény előtt érkező szimpatizánsok hevesen reagáltak arra, hogy a teraszon nem tudtak helyet foglalni, mivel minden asztal foglalva volt. A Tisza Párt öt, pártlogós pólót viselő aktivistája kávét szeretett volna inni, de a terasz már előző este betelt, és egy asztal, amelyre a felszolgálók hivatkoztak, valóban foglalt volt, csak a vendégek még nem érkeztek meg. A felszolgáló felajánlotta az aktivistáknak, hogy bent az étteremben leülhetnek, de ők ragaszkodtak a foglalt asztalhoz. Magyar Péter a megyeháza előtti térre tartott beszédében kritizálta a kávézót, amiért szerinte szándékosan nem engedték be a híveit, és a gyűlés után bejelentette, hogy a kávézót meg fogja látogatni.

A történtek után Boczonádi János azt nyilatkozta, hogy a kávézó üvegfalát megrongálták, ami meg is repedt. Az üzemeltető szerint ez az erőszakos cselekedet közvetlenül Magyar Péter üzenetének hatására történt. Boczonádi hozzátette, hogy aznap este fogadtak politikai szimpatizánsokat, de ők elfogadták a nemdohányzó, zárt részt, és nem tartja jogosnak az ellenük felhozott vádakat. A kávézó üzemeltetője azt is közölte, hogy hírnévrontás miatt fontolgatja a feljelentés megtételét, de végül elvetette a feljelentés gondolatát, mivel a 4,9 csillagos Google-értékelésüket 4,3-ra húzták le, a Facebook-oldalukra pedig több száz gyalázkodó megjegyzést kaptak.

Magyar Péter vasárnap délután a Facebookon cáfolta az állításokat, és bejelentette, hogy feljelentést tesz a hazugságokat terjesztő tulajdonos és minden érintett sajtótermék ellen. Szerinte senki nem lépett fel erőszakosan, sem ablak nem repedt meg, sem lincshangulat nem volt, az étterem forgalma viszont az átlagos többszöröse lehetett. A politikus szerint a korrekt eljárás egy egyszerű bocsánatkérés lett volna, és felszólította a sajtótermékeket, hogy haladéktalanul tegyék közzé ezt a nyilatkozatot változtatás nélkül.

A Tisza Párt Facebook oldalán egy kommentelő szerint „nem engedtek be néhány tisza pártos pólóban levő segítőt”, és ezt helytelenül tette a vendéglátóhely. A kommentelő szerint Magyar Péter megfelelően reagálta le a beszédben, amelyet követően „meg is látogatta a közeli kávézót jó pár száz emberrel egyetemben”. A tulajdonos és Magyar Péter közötti beszélgetés során minden erőszak, pfujolás és agresszió nélkül tisztázták a helyzetet.

Az üzemeltető aggódik a megrepedt üvegfal miatt is, amely szerinte bármikor berobbanhat, ezáltal a kávézó belső része és az út felőli oldala jelenleg nem használható a vendégek számára.

A TISZA Párt 137 ezer taggal rendelkező egyik Facebook-csoportjában is szóba került a tatabányai eset. Egy felhasználó szerint a történtek hitelteleníthetik a közösséget, és a helyzet kezelésére méltó megoldást kell találni, amely összhangban áll a Tisza Párt és a közösség eszméjével. A felhasználó hangsúlyozta, hogy a kávézó elleni online támadások nem felelnek meg ennek a szemléletnek, és arra kérte a közösséget, hogy ne legyenek „véresszájú csürhe”, mert ez aláássa a párt hitelességét.

A Kemma cikke szerint egyébként a kávézó épülete az önkormányzat tulajdonában van. A Magyar Nemzet szerint a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, garázdaság (a betört üveg) miatt az ügyben.