Robert Fico év végére épülhet fel

Továbbra is súlyos Robert Fico állapota, a szlovák miniszterelnök rehabilitációja legalább fél évet vehet igénybe – közölte Ján Richter, Fico párttársa.

Richter a szlovák közmédia vasárnapi műsorában beszámolt arról, hogy nemrég beszélt a miniszterelnökkel telefonon. A Smer parlamenti képviselője szerint Fico év végére felépülhet, de ez csak akkor valósulhat meg, ha a rehabilitációs folyamat során nem történik semmi váratlan. Richter hangsúlyozta, hogy Fico sérülései rendkívül súlyosak, ezért a gyors visszatérés nem lenne felelős döntés, és felelőtlenség lenne a gyors visszatérésére számítani.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház is megerősítette, hogy a meglőtt miniszterelnök egészségi állapota megfelel a várakozásoknak. A közlemény szerint Fico hétfőn ellenőrző vizsgálatokon fog részt venni, de további információkat nem közöltek.

Robert Ficót május 15-én érte merénylet, amely során négy lövéssel érték meg egy kormányülésen Nyitrabányán. A támadás után a magyar kormány gyorsan baloldalivá nyilvánította a merénylőt, és a kormánymédia egy álhírként terjedő fotóval próbálta ezt alátámasztani. Eközben a 71 éves Juraj Cintula, aki a merénylet elkövetője volt, korábban neonáci aktivistaként is tevékenykedett, és saját fegyverével lőtte meg a miniszterelnököt. Cintula később elismerte, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, de elismerte, hogy cselekedete elfogadhatatlan volt. A Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik.

Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy kivizsgálják, voltak-e bűntársai az elkövetőnek, továbbá tagja volt-e olyan csoportnak, amelyben merénylet elkövetésére buzdították egymást a tagok. Hozzátette, szerinte valószínűleg voltak segítői Cintulának.

A 71 éves elkövető korábban egy bevásárlóközpontban dolgozott biztonsági őrként, íróként pedig három verseskötete jelent meg.

Ezek az információk arra utalnak, hogy bár Fico állapota stabilizálódni látszik, még hosszú út áll előtte a teljes felépülésig. Az orvosok és Richter egyaránt óvatosságra intenek az optimista várakozásokkal szemben. Robert Fico 2023. október 25. óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer – SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat. A Robert Fico ellen elkövetett merénylet egész Európát megrázta.