Dobrev Klára köztársasági elnök elleni megfosztási eljárást kezdeményez

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője bejelentette, hogy megfosztási eljárást indítana Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen az Országgyűlésben. Dobrev szerint a köztársasági elnök nem lehet "egy köztörvényes bűnöző", és az eljáráshoz szükséges aláírások gyűjtését már megkezdték.

Az Alaptörvény értelmében, ha egy köztársasági elnök szándékosan megsért egy törvényt vagy szándékos bűncselekményt követ el, az országgyűlési képviselők egyötöde kezdeményezheti a tisztségtől való megfosztást. Azonban a megfosztási eljárás megindításához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges, ami jelen esetben a Fidesz-KDNP nélkül nem valósulhat meg. A végső szót az Alkotmánybíróság mondaná ki.

Dobrev Klára szerdán hozta nyilvánosságra, hogy Sulyok Tamás a 2000-es évek elején, ügyvédként részt vett abban a tevékenységben, amely során a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket. Dobrev állítása szerint több mint ezer hektárnyi termőföld került így külföldi tulajdonba, strómanok és zsebszerződések segítségével.

A DK politikusa azt is állítja, hogy az adásvételekben három-négy ügyvéd vett részt, akik különböző jogi aktusokat ellenjegyeztek pénzért cserébe. Dobrev szerint Sulyok Tamás is tagja volt annak a szervezetnek, amely ezt a tevékenységet folytatta, és egy konkrét termőföld-ügylettel is összefüggésbe hozta őt.

Pénteken Dobrev Klára hivatali visszaélés miatt tett feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznél, különösen nagy kárt okozó csalás és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés gyanúja miatt. Ezen kívül, Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján Dobrev arról beszélt, hogy az ügyben több kezdeményezése volt az elmúlt napokban: minden bizonyítékot átadott az ügyészségnek, büntetőfeljelentést tett, törvénymódosítást kezdeményezett, hogy bukott államfő ne kaphasson élete végéig több milliós juttatásokat.

Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás nem fejezheti ki a magyar nemzet egységét, és nem lehet hazánk legfőbb közjogi méltósága. Az eljárás kezdeményezéséhez elég a képviselők egyötödének aláírása, a döntéshez azonban már kétharmados többség kell.

Dobrev vádol, Sulyok szerint rágalmazás

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a héten egy sajtótájékoztatón azzal vádolta meg Sulyok Tamást, hogy „a csongrádi földmaffia” egyik kulcsfigurája – ezt szerinte az ügyészségnek átadott iratokkal is tudja bizonyítani.

A DK EP-képviselőjének a vádjára a Sándor-palota is reagált. A köztársasági elnöki hivatal közleményben azt írta, Sulyok ügyvédi tevékenysége során mindig a hatályos jogszabályoknak és az ügyvédi esküjének megfelelően járt el, törvénybe ütköző szerződés megkötésében pedig soha nem működött közre. „Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja” – fogalmaztak a közleményben, hozzátéve, hogy „a rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket”.