Waymo önvezető autói vizsgálat alatt

Az amerikai autópálya-biztonsági hivatal (NHTSA) kiterjesztette a Waymo elleni vizsgálatot, miután az önvezető autók több balesetet és közlekedési szabályszegést okoztak.

Az NHTSA által a Waymo részére küldött levél szerint az elmúlt időszakban kilenc további baleset történt, amelyek hasonlatosak voltak azokhoz, amelyek miatt a vizsgálatot május 13-án elindították. A Bloomberg információi alapján összesen 17 Waymo-jármű ütközött autópályákon található tárgyakkal, mint például kapukkal, szalagkorláttal vagy parkoló autókkal. Öt esetben az önvezető rendszerek megsértették a közlekedési szabályokat, többek között volt olyan jármű, ami a forgalommal szemben hajtott az úton.

A hatóság által kiemelt probléma, hogy a Waymo csak egy részét tette nyilvánossá a baleseteknek, és bizonyos eseteket a közlekedési hatóságok azonosítottak. Az NHTSA szerint az önvezető rendszerek váratlan magatartása növeli az ütközés, a vagyoni károk és a sérülések veszélyét.

Korábban az NHTSA hasonló vizsgálatot indított a General Motors Cruise nevű önvezető rendszere ellen is, miután az egyik autó elütött egy gyalogost. A General Motors a vizsgálat eredményeként megegyezett a hatósággal, és 8 millió dolláros büntetést fizetett.