Több mint 40 ezer ápoló hiányzik Magyarországon

Magyarország egészségügyi rendszerében több mint 40 ezer ápoló hiányzik, és vannak olyan kórházak, ahol a dolgozók között nincs 40 év alatti.

Az ápolók száma egyre csökken, korábban 20-25 ezer fő hiányzott az egészségügyi ellátórendszerekből, az OECD átlagához képest, mostanra ez a szám 40 ezerré nőtt. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a magyar betegekkel magyarul kell kommunikálni, így a külföldi ápolók alkalmazásával nem orvosolható a hiány. "Nagyon nehéz azt mondani, hogy az emberekkel való ellátás során kommunikáció nélkül próbáljanak betegellátást biztosítani" – tette hozzá az elnök.

A Független Egészségügyi Szakszervezet adatai szerint, a februári béremelés ellenére az elmúlt hónapban 1000 fős csökkenést tapasztaltak az ágazatban, és a túlterheltség is komoly problémát jelent a kórházi osztályokon. Egy nagy centrumkórház szakembere a Népszavának beszámolt arról, hogy ahol dolgozik, szinte nincsenek 40 év alatti ápolók, és sokan a nyugdíjkorhatár elérése után is visszatérnek dolgozni.

Komáromi Zoltán, a DK politikusa szerint sok ápoló tanul nyelveket, hogy elhagyhassa az országot, mivel Magyarországon négy egyetemen is angol nyelven képeznek ápolókat. Komáromi az ATV-nek elmondta, hogy a végzettség megszerzése után az ápolók külföldön, kezdőként akár kétszer-háromszor annyi pénzt kereshetnek, mint hazájukban, és a munkakörülmények is sokkal biztonságosabbak.