Robert Fico állapota és a várható visszatérés

A szlovák sajtóban már Robert Fico miniszterelnök visszatérésének lehetőségéről esik szó, miután orvosai megerősítették egészségi állapotának javulását.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház tájékoztatása szerint a kezelőorvosok konzíliuma után pozitív változás tapasztalható Robert Fico egészségi állapotában, és a miniszterelnök állapota stabil. Az RTVS Sobotné dialógy című műsorában elhangzottak alapján az Új Szó is megerősítette, hogy a miniszterelnök állapota szubjektív javulást mutat. A média már érdeklődik, hogy mikor térhet vissza a munkába, de Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter nem osztott meg konkrét információkat ezzel kapcsolatban. A miniszter azonban biztos benne, hogy Fico megpróbál minél hamarabb visszatérni, de hangsúlyozta, hogy most nyugalomra van szüksége.

Robert Fico ellen merényletet követtek el május 15-én, amikor Nyitrabányán egy kihelyezett kormányülés során Juraj Cintula többször rálőtt a miniszterelnökre. A támadás után Fico életmentő műtéten esett át, és állapota hosszú ideig kritikus volt. A merénylő, a 71 éves költő, aki 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), nem értett egyet a kormány politikájával, ezért támadt Ficóra, de utólag elismerte tettének elfogadhatatlanságát és bocsánatot kért. Cintula hozzátette, hogy kész személyesen is kifejezni sajnálatát, ha erre lehetősége nyílik. Fico több lőtt sebet szerzett a merénylet során, ezért ötórás műtétet hajtottak végre rajta, pénteken pedig újabb operáción esett át. A Speciális Büntetőbíróság elrendelte a merénylő vizsgálati fogságba helyezését. A Szlovák Írószövetség felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban.