Tornádó alakult ki Rákóczifalvánál

Az Időkép adatai szerint idén már tizenhét tubát, vagyis felhőtölcsért észleltek, amelyek közül hetet az elmúlt két napban regisztráltak. Rákóczifalva és Rákócziújfalu között szombaton a déli órákban földet ért egy tuba, így az idei év első tornádóját jegyezhettük meg.

Az Időkép portáljának egyik olvasója látványos felvételt készített a jelenségről, amint autózás közben észlelte a forgószelet a két település között. Az idei évben ez az első alkalom, hogy a tuba földet ért, és ezzel tornádóvá vált.

A két meteorológiai jelenség között az a különbség, hogy míg a tubák, azaz tölcsérfelhők nem érik el a talajfelszínt, viszont ha egy tölcsérfelhő eléri azt, legyen bármilyen erősségű is, már tornádóról beszélünk. Az Időkép statisztikája szerint 2023-ban 87 tubát és 9 tornádót, míg idén eddig 17 tubát és egy tornádót regisztráltak.

Az elmúlt időszakban gustnado, azaz az eltérő szélirányok következtében kialakult forgószél kísérte Mezőszentgyörgy térségében a keddi heves zivatarlánc átvonulását. A gustnado egy olyan forgószél, ami a vihar kifutófrontja mentén, a jelentősen eltérő széliránynak és szélsebességnek köszönhetően jön létre. Ellentétben a tornádóval, az örvénylés ilyenkor nem a felhőalap irányából, hanem a talaj felől indul. Az utóbbi napokban zivatarok, felhőszakadások miatt rendszeresek voltak a meteorológiai riasztások.