Oroszország és Észak-Korea közös katonai akcióra készülhet, miközben Iránban káosz fenyeget

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország és Észak-Korea közös katonai akciókat tervezhetnek, amelyek fokozhatják a feszültséget az ázsiai–csendes-óceáni térségben, és bővíthetik Phenjan nukleáris képességeit.

Amerikai hírszerzési források szerint az orosz–észak-koreai szövetség egyre erősödik, és ez jelentős változást jelent a korábbiakhoz képest, amikor Oroszország még az Egyesült Államokkal együttműködve próbálta megfékezni Észak-Koreát. Az Egyesült Államok tisztviselői felkészültek arra, hogy Észak-Korea az amerikai elnökválasztás közeledtével, valószínűleg Putyin sürgetésére, az elmúlt évtized legprovokatívabb katonai akcióját hajthatja végre.

Az amerikai hírszerzés elismeri, hogy hiányosak az információik az orosz–észak-koreai szövetségről, és annak irányáról. Donald Trump azzal érvelt, hogy az Ukrajnában és Izraelben kirobbant háborúk Biden vezetésének eredményei, míg a Biden-kormányzat hevesen vitatja ezt az állítást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan Észak-Koreába látogat a következő hetekben, hogy találkozzon Kim Dzsongunnal, és megerősítsenek egy új megállapodást a haditechnika Phenjanba irányuló transzferének kiterjesztésére. Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország nukleáris tengeralattjáró- és ballisztikus rakétatechnológiát biztosíthat Észak-Koreának, cserébe lőszerekért az ukrajnai háborúhoz.

Észak-Korea szeptemberben bemutatott egy tengeralattjárót, amely egy régi szovjet modellen alapul, de a tisztviselők szerint a technológiai képességeit valószínűleg eltúlozza. Az Egyesült Államok többször felajánlotta a tárgyalások feltétel nélküli megkezdését, de három éve nem folytattak érdemi párbeszédet a Kim-rezsimmel.

Az észak-koreai lőszerek nagy valószínűséggel régiek és megbízhatatlanok, de az időzítésük közel tökéletes volt, mivel akkor érkeztek Oroszországba, amikor Ukrajna készletei elapadtak. Észak-Korea tovább fejlesztette rakétaprogramját, beleértve egy hiperszonikus rakéta szilárd üzemanyaggal működő hajtóművének tesztelését.

Az orosz segítségnek köszönhetően Észak-Korea jelentős előrelépést tehet egy olyan nukleáris rakéta fejlesztésében, amely kihívást jelentene az amerikai rakétavédelmi rendszerek számára. A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja szerint az észak-koreai Punggye-ri nukleáris létesítményben megnövekedett az aktivitás, ami újabb teszt előkészületeire utalhat.

Közben a Közel-Keleten is feszült a helyzet, miután Ebrahim Raiszi iráni elnök és több magas rangú tisztviselő életét vesztette egy helikopterbalesetben. Raiszi halála lezárja az iráni politika rövid, de transzformatív korszakát, amely az országot keményvonalas irányba tolta. Irán Raiszi alatt is támogatta Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, és növelte a regionális proxy milíciák támadásait az Egyesült Államok és Izrael ellen.

Az iráni alkotmány értelmében valószínűleg Mohammad Mokhber első alelnök lesz a kabinet vezetője a következő 50 napban, amíg a választásokat ki nem írják. Szakértők szerint függetlenül attól, hogy ki váltja Raiszit, az általa követett stratégia valószínűleg nem fog változni, mivel megszilárdult az iráni politikai és klerikális vezetés magasabb szintjein.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), az iráni fegyveres erők legjelentősebb ága, kihasználhatja a felfordulást, hogy megerősítse a befolyását. Raiszi halála nyitva hagyhat egy szűk lehetőséget az újraéledő tiltakozó mozgalmaknak, amelyek a felszín alatt is megmaradtak.