Orbán Viktor a bolgár elnökkel tárgyalt és a szerb államfő tiszteletére emlékművek épülnek

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Rumen Radev kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, ahol először Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta a Sándor-palotában, katonai tiszteletadás mellett. A bolgár államfő és a magyar kormányfő megbeszélése során áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása. Orbán Viktor és Rumen Radev megállapította, hogy a térség békéjének és fejlődésének előmozdításában kulcsszerepe van Magyarország és Bulgária együttműködésének.

A bolgár államfő látogatása alkalmából felavatták a budapesti Bolgár Kulturális és Oktatási Központot, amely az itt élő bolgár közösség oktatási és kulturális intézményeinek és civil szervezeteinek ad otthont.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott Rumen Radevet elkísérő Vlagyimir Malinov energiaügyi miniszterrel. Szijjártó kiemelte, hogy Magyarország és Bulgária között szoros szövetség van a földgázszállítás biztonsága és az atomenergia használata terén is, ami hozzájárul hazánk hosszú távú energiabiztonságához. Tájékoztatása szerint tavaly 5,6 milliárd köbméternyi földgáz érkezett Bulgárián keresztül a Török Áramlat vezetéken, ami a magyar felhasználás mintegy 65 százalékát tette ki. Idén már több mint 2,5 milliárd köbméter földgáz érkezett ezen az útvonalon, és a várakozások szerint év végéig ez a mennyiség több mint ennek a kétszeresére fog nőni. Szijjártó arról is beszélt, hogy a két ország a nukleáris energia területén is fontos együttműködést folytat, és hogy a paksi bővítés jól halad, immáron 17 ezer furatot készítettek a szükséges 75 ezerből a két leendő új reaktor területén.

Ezenkívül, Aleksandar Vučić szerb államfő a Prva TV-nek adott interjújában kifejezte, mennyire értékeli az Orbán Viktorral fenntartott barátságát, amit emlékművekkel kíván megörökíteni. Vučić hangsúlyozta, hogy a Magyarországgal fenntartott kapcsolat rendkívül fontos Szerbia számára, és Orbán Viktor személyes jó barátja. A kétoldalú kapcsolatok magas szintjét Orbán érdemének tartja. Vučić említést tett arról is, hogy az srebrenicai népirtásról szóló ENSZ-szavazás előtt egyeztetett a magyar miniszterelnökkel, aki támogatásáról biztosította, mondván, hogy Magyarország nem maradhat magára az EU által gyakorolt nyomás miatt. Vučić válasza erre az volt, hogy akkor ő marad egyedül, de Orbán később ismét felhívta, hogy kifejezze, a szerb barátai mellé áll.

A bolgár elnök a Sándor-palotában Sulyok Tamással is tárgyalt, ahol a kereskedelem, a pénzügy és a turizmus mellett a magas hozzáadott értékkel kapcsolatos gazdasági ágazatok, a honvédelmi és védelmi ipar, valamint a kulturális és oktatásügyi együttműködés is terítékre került. Radev hangsúlyozta, hogy Bulgária a jövőben is fontos és stabil partner lesz a tranzitszállításokat illetően, és örömét fejezte ki, hogy a magyar fél segíti a magyarországi bolgárok kulturális értékeinek megőrzését és anyagi támogatást is nyújt. Sulyok Tamás kiemelte, hogy a magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt, barátság köti össze, és a megbeszélésen érintették a bővítés és a regionális stabilitás fontosságát is. A köztársasági elnök szerint Bulgária kulcsszerepet játszik a magyarországi orosz földgázellátás tranzitjában, és kiemelten fontos, hogy a Bulgárián keresztüli földgáztranzit stabil maradjon. Sulyok Tamás hozzátette, hogy 2022-ben a magyar tőke hatodik legfontosabb célországa Bulgária volt, és Magyarország elkötelezett Bulgária és Románia teljes körű schengeni csatlakozása mellett.

A migrációs problémákkal és az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban Radev kiemelte, hogy egy eredményes politikával kell megőrizni a határainkat, együttműködve azokkal az országokkal, amelyek ki vannak téve a migrációs tranzitnak. Elítélte az orosz agressziót Ukrajna ellen, támogatja Ukrajnát, és a háború első napjától humanitárius segítséget nyújt. Radev hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a háború további eszkalációját, és a békés megoldás megtalálása csak diplomáciai erőfeszítéssel tud megvalósulni. Sulyok Tamás is egyetértett azzal, hogy az orosz-ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, igazságos és fenntartható békére van szükség. A köztársasági elnök elmondta, hogy a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt a nemzeti kisebbségek kérdése és a magyar-bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére. Egyetértettek abban is, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit, és hogy a határrendészeti együttműködés keretében több tucat magyar rendőrtiszt szolgál Bulgáriában.