Súlyos baleset a Börzsönyben: túrázó nyílt bokatörése miatt mentőakció indult

Egy középkorú férfi nyílt bokatörést szenvedett a Börzsönyben, a Remete-barlang közelében, ahol a hegyimentők és tűzoltók közös erővel segítettek rajta.

Szombaton délután érkezett a hívás a Pest Megyei Katasztrófavédelem ügyeletétől, mely szerint egy bokasérült férfi segítségre szorul a Börzsönyben. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat éppen a szokolyai gyereknapi ünnepségen tartott bemutatót és foglalkozásokat gyerekeknek, amikor riasztották őket. Azonnal útnak indultak, hogy megközelítsék a Remete-barlang területét, ahol a baleset történt.

A mentőcsapatok a 12-es Dömösi átkelő magasságából gyalogosan, a völgyön át haladva érték el a sérültet. A helyszínre először a kismarosi és a nagymarosi önkéntes tűzoltók érkeztek meg, akik megállapították a férfi nyílt bokatörését. Ezt követően a váci hivatásos tűzoltók is csatlakoztak a mentéshez.

A férfi ellátása után a mentőcsapatok stabilizálták az állapotát, és egy speciális, kerekes hegyimentő hordágyra, az UT200-ra helyezve előkészítették a kórházba szállításhoz. A mentési munkálatokat azonban nehezítette az időjárás: az eső miatt csúszóssá vált ösvényeket vihar és jégeső követte.

A sérültet végül a Remete-völgyön keresztül szállították a 12-es főúthoz. A mentés során egy vasúti sínen is át kellett vinniük, majd egy meredek vaslépcsőn levezetve érték el az utat, ahol az Országos Mentőszolgálat munkatársai átvették. A balesetet szenvedett férfit a váci kórházba szállították további ellátásra.