Magyarország ismét vétózott egy Ukrajnát segítő uniós javaslatot

A Financial Times értesülései szerint Magyarország megakadályozta egy olyan jogszabály elfogadását, amely lehetővé tette volna, hogy Ukrajna az EU által befagyasztott orosz vagyon nyereségéből 2 milliárd eurót kapjon fegyverkezésre.

Az uniós tisztviselők szerint a magyar kormány a május 22-i uniós nagykövetek találkozóján ellenezte a lépést, amely gyorsított ütemben, és anélkül akarta volna végrehajtani a kifizetéseket, hogy azokat egyenként mind a 27 tagállam jóváhagyja. A Financial Times emlékeztet, hogy az Európai Unió tagállamai korábban már megállapodtak abban, hogy a belga Euroclear letétkezelőben őrzött, mintegy 190 milliárd eurónyi befagyasztott orosz vagyonból származó profitot Ukrajna számára történő fegyvervásárlásra fordítsák. Azonban a magyar kormány mostani álláspontja szerint a kifizetések automatikussá tételével kapcsolatban vannak aggályai.

A lap forrásai szerint a magyar kormány jelenleg minden olyan lépést hátráltat az Unióban, amely Ukrajna katonai támogatását segítené, és várhatóan az EP-választásokig nem is fog változni ez az álláspont. Korábban a magyar kormány már elállt az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt uniós támogatás ügyében történő vétótól, de a kifizetésekhez szükséges jogszabályok elfogadását továbbra is hátráltatja.

Az uniós diplomaták reménykednek abban, hogy júliusig, amikor az első kifizetések aktuálissá válnának, sikerül rendezni a helyzetet. A Financial Times megkereste a magyar kormány képviselőit is az ügyben, de választ nem kaptak.

Ezenfelül a G7-országok pénzügyminiszterei is tárgyalnak egy olyan tervezetről, amely a lefoglalt orosz vagyon jövőbeli profitját használná fel fedezetként egy újabb, Ukrajnának adott amerikai kölcsönhöz. A Financial Times szerint több európai pénzügyi vezető is kétségekkel áll hozzá a tervezethez, és a G7-ek júniusi csúcstalálkozóján is szó lesz róla. Az EU mind a 27 tagállamának támogatása szükséges lenne a jövőbeli nyereség ilyen módon történő felhasználásához, így a magyar kormánynak lehetősége lesz ezt is megvétózni.