Magyarország átvette az EU Versenyképességi Tanácsának elnöki stafétáját

2024. május 24-én, Brüsszelben megtartották az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának belga elnökség alatti utolsó ülését, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium hivatalosan is átvette az elnöki stafétát.

Az ünnepélyes eseményen a következő elnökség főbb prioritásait is bemutatták. Magyarország 2024. július 1-től kezdődően hat hónapon keresztül tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ebben az időszakban a magyar elnökség az Európai Unió versenyképességének megerősítését tűzte ki átfogó prioritásként.

A bemutatott szektorális prioritások között szerepel egy új versenyképességi megállapodás előkészítése, egy átfogó iparpolitikai keret kialakítása, valamint az elektromobilitás erősítése.

A magyar elnökség ideje alatt kerül megrendezésre az első informális Versenyképességi Tanács ülés is, melyet 2024. július 8-9-én Budapesten tartanak. Ezen az eseményen mutatják be többek között az elektromos közlekedés térnyerését célzó akciótervet. A tervezett intézkedéscsomag a 2035-ös átállást segíti elő, és az uniós ipar megerősítését szolgálja, beleértve a gyártókat és vásárlókat célzó támogatási, autóvásárlás-ösztönző lépéseket, a használt elektromos autók piacképességét javító intézkedéseket, valamint a töltőhálózat és kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését.