A magyarok utazási és vendéglátóhelyek iránti lelkesedése töretlen

Két évvel a koronavírus-járvány okozta turisztikai visszaesés után a magyarok ismét nagyobb kedvet éreznek az utazáshoz, annak ellenére, hogy a folyamatosan emelkedő árak aggodalmat keltenek a lakosság körében. Az Everguest által megrendelt Tárki-kutatás szerint a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson idén.

Az aktív korosztályban sokan rendszeresen utaznak: a válaszadók 54 százaléka egy, 26 százaléka két, 11 százaléka három, 9 százaléka pedig négy vagy több alkalommal utazott el több napra bel- vagy külföldre. A rendszeresen utazók 83 százaléka idén ismét útra kel, ami azt jelzi, hogy a turizmus iránti lelkesedés nem csupán visszatért, hanem erősebb, mint valaha. A férfiak és a budapestiek aktívabb utazók, míg a vidékiek ritkábban indulnak útnak.

A Balaton továbbra is a magyarok kedvelt úti célja, a válaszadók 76 százaléka szeretne itt nyaralni 2024-ben, bár 21 százalékuk anyagi okok miatt nem tudja megvalósítani ezt a tervet. Budapest iránti érdeklődés is növekedett, a válaszadók majdnem háromnegyede (69%) szeretne idén a fővárosba látogatni.

Annak ellenére, hogy a turizmus fellendülése szembeötlő, a magas infláció komoly aggodalmakat kelt az utazók körében, és a válaszadók 60 százaléka szerint az infláció 2024-ben is hatással lesz az utazási és az étterem látogatási lehetőségekre. Az éttermek népszerűsége továbbra is magas, a tavaly vendéglőben jártak 70 százaléka tervezi, hogy idén is felkeresi valamelyik vendéglátóhelyet.

Az árak emelkedése azonban aggodalomra ad okot, a megkérdezettek 85 százaléka szerint már 2023-ban is túl magasak voltak az árak a magyarországi éttermekben, és 89 százalékuk ért egyet azzal, hogy a magyar szállodákban elszaladtak az árak az elmúlt évben. A kutatás 2024. első negyedévében készült, 1023 fő személyes megkérdezésével.

Egy népszerű turisztikai célpont, az eplényi Ámos-hegyi kilátó, sajnálatos módon statikai okokból lezárásra került, és a jövőben már nem lesz látogatható. A kilátó, amely a Bakonyt és tiszta időben a Balatont is megcsodálhatóvá tette, hamarosan lebontásra kerül, és bár a helyére szeretnének újat építeni, egyelőre még nincsenek konkrét tervek.