Karácsony Gergely célja az ötéves élettartam-növekedés

Karácsony Gergely főpolgármester a közelgő önkormányzati választások előtt tartott programbeszédében kijelentette, hogy fő célja, hogy a budapestiek átlagéletkora öt évvel növekedjen. A Trafóban megtartott eseményen a városvezető a várospolitikai intézkedéseket is ennek jegyében szervezné.

Barabás Richárd alpolgármester a beszéd előtt emlékeztetett arra, hogy az előző kampányeseményük nem kapott kellő figyelmet Novák Katalin köztársasági elnök lemondása miatt, és utalt arra, hogy a jelenlegi államfő, Sulyok Tamás is lemondhatna korábbi földügyletei miatt. Karácsony Gergely a köztársasági elnökök sorát kritizálva említette meg a "zugügyvédet", és kifejtette, hogy bár jogilag elévülhettek a bűneik, politikai és erkölcsi értelemben lemoshatatlanok.

A főpolgármester beszédében kitért arra, hogy a társadalmi koalícióépítés megkezdődött, és nemcsak pártok, hanem idősek, fiatalok és szakszervezetek is támogatják. Elmondta, hogy a múlt öt évet, amelyet Budapest legnehezebb öt éveként jellemez, mérlegre tette, és nem akarja egyszerűen a "folytatjuk" szlogennel indulni a választáson.

Karácsony szerint a várható élettartam növelése érdekében minden intézkedésük az életminőség javítását, az egészségügyi helyzet javulását célozza. A főpolgármester a város belső szakadékaira is felhívta a figyelmet, ahol jelentős különbségek vannak az életkilátásokban. Egy kutatásra hivatkozva megjegyezte, hogy minden negyedik magyar haláleset megelőzhető lenne, és az önkormányzatok is sokat tehetnek ezen a területen, például a járóbeteg-ellátásban.

A lakhatási válság és az energiaszegénység is a várható élettartam ellen dolgozik, és a főpolgármester szerint a közösségi tulajdonban lévő lakásszektor bővítésével, valamint az önkormányzat közvetítő szerepével ezen lehet változtatni. A hajléktalanság enyhítésére egy 7,4 milliárd forintos lakhatási támogatást terveznek.

Karácsony a belső fővárosi területek fejlesztésének lehetőségéről is beszélt, hangsúlyozva, hogy nem magánbefektetőknek kellene adni az ipari, vasúti rozsdaövezeteket, hanem zöld, kompakt városrészeket kellene kialakítani. A zöld politika fontosságát hangsúlyozva kitért a víziközművek állapotára és az ivóvíz minőségére is.

A közlekedés terén Karácsony a troli- és villamoshálózat fejlesztését említette, és cáfolta, hogy autósüldöző lenne, hangsúlyozva, hogy a közlekedési módok sokszínűségére van szükség. A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében a Városháza Park kialakítását és a klímabarát alsó rakpart megteremtését is tervezi.

A beszéd végén Karácsony a macskamenta növényre utalt, amelyet a városvezetés a Főkert segítségével ültetett az Andrássy úton, és amelyet a város ellenálló szimbólumaként említett. A főpolgármester szeretné, ha a macskamentával azonosítanák a városvezetést, és újabb öt évre kipróbálná magát egy kiszámíthatóbb időszakban. Karácsony végül kilátásba helyezte, hogy egyszer szentté avatják Bardóczi Sándor főépítészt, amiért kitalálta, hogy macskamentával kell beültetni az Andrássy úti fák tövét.