A mentők késése a tabletek szoftverfrissítése miatt?

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) cáfolja, hogy a tabletek szoftverfrissítése befolyásolná a betegszállítást vagy az életmentést, azonban jelentős késések történtek a mentőautóknál a frissítés miatt.

A mentők irányításához használt tabletek szoftverfrissítése jelentős késéseket okozott a fővárosban és Pest megyében, aminek következtében egyes betegeknek akár hét órát is várniuk kellett a szállításra. A frissítés hétfőn történt, és emiatt néhány állomáson papíralapú dokumentációra kellett áttérni, ami lassította az ellátást. Egy mentőápoló szerint a frissítés nem minden eszközön sikerült, így még a következő napokon is papír alapon irányítottak több autót.

Az irányítók nehezen tudták követni az autók helyzetét, ami sürgős esetekben problémát jelenthetett. Egy állomásvezető üzenetben tájékoztatta kollégáit, hogy az öt átvett eszközből csak kettő működött, a többit pedig próbálták megjavítani. Az egyik állomásvezető üzenetében arról számolt be, hogy a rossz tabletek javítása nem valószínű, hogy sikerülni fog, és hogy a szerviz már nem javítja ezeket az eszközöket.

Egy 65 éves trombózisos beteg esetében is jelentős késés történt, a mentő három órával az első reklamáció után sem érkezett meg, így végül magánmentő vitte kórházba. Az OMSZ szerint a frissítés megyéről megyére történik, és az életmentést nem lassítja, de elismerik, hogy nem azonnali mentőszállítás esetén hosszabb várakozás előfordulhat. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint, ha nem azonnali mentőszállítást rendel el az orvos, akkor előfordulhat hosszabb várakozás.