Dobrev Klára: Ne tartsuk el életük végéig a bukott köztársasági elnököket!

A Demokratikus Koalíció törvénymódosítást tervez benyújtani, amelynek célja, hogy megszüntessék a lemondott vagy megbukott köztársasági elnökök életük végéig járó juttatásait, amelyek évente akár 100 millió forintot is elérhetnek – jelentette be Dobrev Klára.

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy pártja törvénymódosítást fog benyújtani. A javaslat célja, hogy a jövőben ne járjanak az életük végéig juttatások azoknak a köztársasági elnököknek, akik mandátumuk kitöltése előtt lemondtak a pozíciójukról, például lemondás vagy megfosztás miatt.

Dobrev Klára szerint Novák Katalin, a lemondott köztársasági elnök élete végéig legalább ötmillió forintos fizetést fog kapni a magyar adófizetőktől, ami minden évben automatikusan emelkedik majd. Ezenkívül szolgálati lakás, háromfős titkárság, sofőr, ingyenes kiemelt egészségügyi eljárás, valamint évente több mint 70 millió forint jótékony célra fordítható összeg is jár neki.

Dobrev Klára kifejtette, hogy a magyaroknak nem kellene eltartaniuk életük végéig azokat a politikusokat, akik méltatlanná váltak köztársasági elnöki pozíciójukra. A DK EP-képviselője szerint a törvényjavaslat célja, hogy az idő előtt távozó köztársasági elnökök ne részesüljenek ezekben a juttatásokban, kivéve, ha egészségügyi okokból kénytelenek távozni.

Dobrev Klára arra kérte a parlamenti demokratikus ellenzéki pártokat, hogy támogassák a kezdeményezést, mely szerint a Sándor-palota nem lehet egy örök luxusélethez vezető ugródeszka.

A DK EP-képviselője a héten Sulyok Tamást, a köztársasági elnököt azzal vádolta meg, hogy a csongrádi földmaffia egyik kulcsfigurája volt. Dobrev Klára szerint Sulyok még ügyvédként törvényellenesen, strómanokon és zsebszerződéseken keresztül játszott át magyar termőföldeket külföldieknek, ezt pedig az ügyészségnek átadott iratokkal tudja bizonyítani.

A köztársasági elnöki hivatal közleményben reagált a vádakra, kijelentve, hogy Sulyok Tamás ügyvédi tevékenysége során mindig a hatályos jogszabályoknak és az ügyvédi esküjének megfelelően járt el, és soha nem működött közre törvénybe ütköző szerződés megkötésében. A közlemény szerint a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket a rágalmazóval szemben.

Az üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség is kiadott egy közleményt, amelyben megerősítették, hogy megérkezett Dobrev Klára beadványa, és azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgálják és értékelik. Annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogják.

Május elején Hadházy Ákos független képviselő szúrta ki, hogy Novák Katalinnak, aki februárban a kegyelmi botrány miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről, a háromfős titkárság mellett házvezetőnőt is fizet az Országgyűlés hivatala. És bár a lemondása óta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől az exelnök, a jelek szerint a magyar kormányzat nem szakította meg vele a kapcsolatot.