Baranyai politikai kavalkád: összetett helyzetek és váratlan fordulatok

Baranya megyében a politikai helyzet rendkívül összetett, az ellenzéki oldal megosztottsága mellett a Fidesznek is akadhatnak nehézségei a települések vezetésének megszerzésében. Pécs és Komló környéke hagyományosan erős baloldali bázisnak számít, de a város-vidék kettősség itt is érvényesül.

Baranya gazdasági szerkezetét a bányászatra alapozott ipar és a turizmus határozza meg, de földrajzi fekvése és településszerkezete miatt hátrányos helyzetben van. Pécs lakossága a rendszerváltozás óta jelentősen csökkent, és a város gazdaságilag is távolodik a vidéki nagyvárosok élmezőnyétől. A helyi gazdaságban jelentős szerepet játszik a sörgyártás és a dohánygyártás is. A környéken tervezett nagyberuházások, mint a Great Wall Motors autógyár tervezett létesítése, új kihívások elé állítják a régiót. Pécs turizmusa és kulturális öröksége kiemelkedő, az UNESCO világörökségi helyszínei és a Zsolnay negyed jelentős látogatókat vonzanak, bár a fejlesztések nem mindig hozzák a várt eredményeket. A megyében a fesztiválturizmus, a fürdőturizmus és a gasztronómia is fontos szerepet tölt be.

A választási földrajzban a város-vidék kettősség a korábbi években is megfigyelhető volt. Pécs és Komló környéke erős baloldali bázisként működött, míg a vidéki területeken a jobboldal dominált. A 2010-es választásokon a Fidesz-KDNP tarolt, de 2018-ban és 2022-ben Pécs 1-es kerületében az ellenzék győzött. Baranya megye önkormányzati választási térképén a független jelöltek dominálnak, a polgármesterek közel 90 százaléka függetlenként nyert. Pécsen 2019-ben az ellenzéki összefogás jelöltje, Péterffy Attila szerezte meg a polgármesteri széket, de a kapcsolata a támogatóival azóta megromlott.

Komlón a Fidesz-KDNP jelöltje, Polics József népszerűbb a pártjánál, és a közvilágítás kérdése a fő kampánytéma. Mohácson a polgármesteri székért több jelölt is verseng, a városvezető népszerűsége azonban megkérdőjeleződött különböző botrányok miatt. Szigetváron a jelenlegi polgármester, Vass Péter pártokon átívelő támogatottsággal rendelkezik, és esélyes az újrázásra. A megye északnyugati részén a német nemzetiségi képviselői szavazás csökkentette a Fidesz-KDNP támogatottságát.