Az ICQ csevegőrendszer végnapjai

Majdnem három évtizedes működés után búcsút int a világszerte egykor százmillió felhasználó által használt ICQ csevegőrendszer.

Az 1996-ban indult ICQ (I seek you) chatalkalmazás az internet korai időszakának meghatározó kommunikációs eszköze volt, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy ingyenesen és valós időben csevegjenek a világ bármely pontjáról. Az izraeli Mirabilis által fejlesztett szolgáltatást 1998-ban az amerikai AOL vásárolta fel, és a 2000-es évek elején élte fénykorát, amikor is százmillió aktív felhasználóval büszkélkedhetett. A reklámok megjelenítésével profitot is termelt, de a konkurens termékek megjelenése a népszerűségének csökkenését eredményezte. Végül 2010-ben a Mail.ru, azaz a jelenlegi VK csoport vette át, amelynek köszönhetően az orosz nyelvterületen továbbra is népszerű maradt.

2022-re azonban az ICQ felhasználói száma 11 millióra csökkent, és bár frissebb adatok hiányában nem tudjuk a jelenlegi felhasználói számot, az üzemeltető bejelentette, hogy 2024. június 26-án véglegesen leállítják a szolgáltatást.

A leállítás bejelentése és a tájékoztatás közötti rövid időszak arra utalhat, hogy az ICQ felhasználói bázisa jelentősen megcsappant. Az üzemeltető a VK Messenger és a VK WorkSpace alkalmazások használatát ajánlja alternatívaként.

Magyarországon az ICQ már nem élvezett akkora népszerűséget, mivel az internet hazai elterjedésekor a szolgáltatás már túl volt csúcspontján. A magyar felhasználók körében inkább az MSN Messenger vált népszerűvé, amelyet 2013-ban állítottak le, majd a Facebook Messenger vette át a helyét, amely máig is nagy népszerűségnek örvend.

A cikkben említett VK csoport azonban nem csak a kommunikációs szolgáltatások terén aktív. Legújabb fejlemények szerint Oroszország, amely a VK csoportot is magában foglalja, üzemanyagtöltő kikötőt kért a Vörös-tengeren, Szudántól, fegyverekért és lőszerekért cserébe. Egy szudáni tábornok, Jasszer al-Atta szombaton adott tájékoztatása szerint hamarosan alá is írják a megállapodásokat. Ez a lépés tovább erősítheti Oroszország stratégiai pozícióit a régióban.