Az új Közlekedési Múzeum tervezett debreceni költöztetése

A Népszava információi szerint a kormány fontolgatja az új Közlekedési Múzeum Debrecen melletti autópálya közelébe történő építését, amelyet Lázár János építési és közlekedési miniszter javasolt.

A Népszava szerint a kormányzati tervek között szerepel, hogy a Közlekedési Múzeum új épülete Debrecen közelében, a debreceni BMW-gyár közelében épüljön meg. Lázár János a múzeum költöztetésének lehetőségét vizsgálja, és célként fogalmazta meg, hogy a múzeumon keresztül bemutassák, mit jelent napjainkban autóval közlekedni, valamint a tömegközlekedés jelentőségét és perspektíváját.

A miniszter szerint az új Közlekedési Múzeum a közösségi közlekedés reneszánszát is szimbolizálná, illetve a 21. századi mobilitás jelentőségét emelné ki Debrecenben. A minisztérium válaszában hangsúlyozta, hogy a Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé, hanem az egész országé, és a vidék, különösen Debrecen fejlesztése nem függ a fővárosi vezetéstől. A költségekre és a pontos helyszínre vonatkozó kérdésekre azonban nem érkezett válasz, de a minisztérium kiemelte, hogy Budapestet és az ország többi részét is folyamatosan fejleszti a kormány.

A múzeum költöztetésével kapcsolatos döntés még nem született meg, de a kabinet már megtárgyalta az ügyet első olvasatban. A Népszava cikke szerint a múzeum új épületének felépítése és a gyűjtemény átköltöztetése körülbelül 150-160 milliárd forintba kerülhet.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánynak Budapesten kellene megépíteni a múzeumot, amelyre már 16 milliárd forintot fordítottak tervezésre. Lázár János nyilatkozatára reagálva úgy vélekedett, hogy a múzeum "közpénzszórási múzeum" lett.

Vitézy Dávid, aki korábban a Közlekedési Múzeum igazgatója volt és jelenleg főpolgármester-jelölt, úgy nyilatkozott, hogy a magyar közlekedéstörténet nem a debreceni akkumulátorgyárral kezdődik, és a legfontosabb múzeumoknak Budapesten van a helyük. Vitézy szerint Lázár terve "nyilvánvaló károkozás" lenne, és újabb hadüzenetet küldött Budapestnek azzal, hogy Debrecenbe költöztetné a Közlekedési Múzeumot.

A Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről már kormányhatározat született, és Papp László, Debrecen fideszes polgármestere szerint az előkészítési fázis lezárult, valamint nemzetközi tervpályázatot is terveznek a múzeumra. A Népszava szerint minden jel arra mutat, hogy egy múzeumi negyedet szeretnének létrehozni a hajdúsági vármegyeszékhelyen.