A Fidesz békés plakátokkal váltja fel a háborús kampányt

A Fidesz kampánystratégiájában jelentős változás következett be, a korábban domináns háborús témájú plakátok után most a békét hirdető üzenetek kerültek előtérbe.

Az elmúlt hetekben számos megfigyelő és kritikus is felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz kampányában a háborús retorika elérte az elviselhetetlen szintet. A közmédia híradásaiban gyakran előkerülő állítólagos világháborús készülődés és a fideszes politikusok állandó háborús tematizálása mellett az utcákat is ellepték a háborús témájú plakátok. Ezek a plakátok négy ember arca látható: Magyar Péteré, Soros Györgyé, Karácsony Gergelyé és Gyurcsány Ferencé, amelyek miatt Magyar Péter feljelentést tett Orbán Viktor ellen.

Ebben a légkörben váratlan fordulatként értékelhető, hogy Hódmezővásárhelyen új, békét hirdető plakátok jelentek meg. Ezek a plakátok kék betűkkel formázzák Orbán Viktor miniszterelnök arcát, aki a közelmúltban, egy péntek reggeli Kossuth rádiós interjúban 59 alkalommal használta a "háború" szót, ami azonban elmarad a korábbi 67-es rekordjától. A hatalmas béke felirat mögött felsejlik Orbán Viktor képe, ami 180 fokos fordulatot jelent a korábbi háborús plakátokhoz képest.

A háborús plakátok elárasztották az országot, például a Mexikói úton hét ilyen hirdetés is sorakozott egymás mellett. Erre már a Momentum zuglói polgármesterjelöltje, Rózsa András is reagált, és a plakátokat jól láthatóan leragasztották azt üzenve, hogy elég az uszításból.

Orbán Viktor szombat délután Hódmezővásárhelyre látogatott, ahol Márki-Zay Péter polgármester át szerette volna nyújtani neki a város háborúellenes nyilatkozatát. A miniszterelnök azonban nem fogadta el a dokumentumot, sőt a polgármester kézfogását is elutasította, csak köszönt neki. Végül Lázár János építési és beruházási miniszter mentette meg a helyzetet, aki átvette az iratot a kormány nevében, és még kezet is fogott Márki-Zay Péterrel. A polgármester élő videót is közzétett a Facebookon, amelyen látható, hogy Orbán Viktor elhaladt mellette, és a határozatot sem vette át.

Márki-Zay Péter beszámolója szerint Hódmezővásárhely megyei jogú város minősített többséggel elfogadott háborúellenes határozata többek között a magyar kormány háborús uszítását, háborús készülődését, és a magyar katonák halálos veszélybe küldését ítéli el, valamint a NATO erősítését akadályozó magatartást kritizálja. A határozatban szerepel az is, hogy a város polgárai elkötelezettek a béke fenntartása mellett. A tízpontos dokumentumban Márki-Zayék „a kormány háborús uszítása ellen tiltakoznak, és garantálják, hogy Hódmezővásárhely a béke pártján áll”. A polgármester a határozatot a Facebookon is megosztotta, és jelezte, hogy át kívánja adni a miniszterelnöknek a „békeszerető Hódmezővásárhely” közgyűlésének határozatát.

Orbán Viktor a látogatása során kijelentette, hogy Brüsszel zsákszámra dönti a pénzt a háborúba, ami szerinte az európai gazdaság stagnálását okozza. Hangsúlyozta, hogy béke kell, mert a béke életeket ment és beindítja újra a gazdaságot is. A miniszterelnök továbbá kifejtette, hogy "nincs elég fehér keresztény ember Európában", és ezt a világháborúkban elszenvedett veszteségekkel magyarázta, amelyek miatt "az ő gyermekeik, unokáik hiányoznak, ezért nincs elég ember, légüres tér van", ahová a migránsokat küldik. Még a miniszterelnök érkezése előtt a polgármester egy, szintén a gyűlésre érkező személyt is kiszúrt a tömegből, mondván: „mögöttünk a kopasz úriember, ő a nőverő kereszténydemokrata”, de eddig a pontig nem tudtuk beazonosítani, hogy kiről lehetett szó.

Orbán Viktor és Lázár János beszédei során a migráció, a családok és Márki-Zay Péter polgármester voltak a fő témák. Lázár János kijelentette, hogy céljuk "megszüntetni azt a szégyent, hogy Vásárhelynek van a leghülyébb polgármestere Magyarországon", és a Fidesz helyi polgármesterjelöltje, Grezsa István is bírálta Márki-Zay Pétert és Magyar Pétert. Orbán Viktor a család fontosságát hangsúlyozta, és ismételten kifejtette, hogy a család férfiból és nőből áll, amire a közönség helyeselt. A gyűlésen a kampányról is szó esett, ahol Orbán Viktor szerint az EP-választások nem szokták lázba hozni az embereket, de arra számít, hogy a június 9-i egy különleges alkalom lesz, és "az utókor majd úgy emlékszik vissza, hogy ez volt az, ahol eldőlt a háború és a béke kérdése".