Gyurcsány Ferenc: Sulyok Tamásnak vége

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Sulyok Tamás államfőnek távoznia kell, miután a párt bűncselekményekkel vádolta meg. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője szerint az általa bemutatott iratok igazolják Sulyok Tamás korábbi bűncselekményeit, amire az államfői hivatal jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Gyurcsány Ferenc egy Facebook-posztban fejtette ki véleményét, miszerint nem az a kérdés, hogy Sulyok bűnöző-e, hanem hogy milyen típusú bűnöző. Az elnöknek becsületesnek és tisztességesnek kell lennie, de Gyurcsány szerint Sulyok ezt nem testesíti meg.

A DK elnöke szerint Sulyok hazudott apja múltjáról, és ügyvédként törvénytelenül játszott át földet osztrákoknak, ezzel bűncselekményt követett el és elvesztette becsületét.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy a Fidesz Sulyok elévült cselekményeivel védi, de az elévülés nem törli el a bűnt. Egy köztársasági elnöknek semmilyen bűncselekményt nem szabadna elkövetnie.

A politikus szerint Sulyok tettei erkölcsileg védhetetlenek és nyilvánvaló bűncselekmények, és az elévülés csak a büntetés kiszabását érinti, nem a bűn létezését. Gyurcsány szerint Orbán Viktor alkalmatlan embereket választ pozíciókba, hogy kézben tudja tartani őket.