Súlyos válságban a védőnői ellátás

Az egészségügyi ellátás egyik fontos területén, a védőnői szolgálatoknál súlyos problémákra derült fény, amelyek a mindennapi működést is akadályozzák. Papír, pohár és toner hiányával küzdenek, ami a kismamák és a kisgyerekes szülők számára is többletterhet jelent.

Nemrégiben egy fővárosi kerület védőnői szolgálatának oldalán megjelent, majd később eltávolított bejegyzés szerint a kismamákat arra kérték, hogy magukkal vigyenek vizeletmintát és a szülői kérdőívet kinyomtatva, mivel a szolgálatnál nem áll rendelkezésre sem pohár, sem papír, és a toner is fogyni látszik.

Egy másik védőnői szolgálat hasonló kéréssel fordult a kisgyerekes szülőkhöz, akiket státuszvizsgálat miatt kerestek fel vagy fogadtak a rendelőben. A szülőknek itt is a státuszvizsgálati lapot kellett volna kinyomtatniuk, mivel a papír elfogyott.

Szalainé Pintér Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője szerint ezek a jelek arról tanúskodnak, hogy a védőnői ellátás milyen súlyos problémákkal küzd. A szakszervezeti vezető hozzátette, hogy ezek a problémák nem egyedi esetek, és ha egy eszköz elromlik, annak javítása is nehézségekbe ütközik.

A helyzetet bonyolítja, hogy tavaly július óta a védőnői szolgálat állami kézben van, és az eszközbeszerzést a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kezeli, ami űrt teremtett a működésben. Szalainé szerint azóta eltelt idő alatt már nem szabadna ilyen problémáknak felmerülniük, de mégis sok helyről érkeznek megdöbbentő információk.

Néhány önkormányzat segítő kezet nyújtott a védőnői szolgálatoknak, annak ellenére, hogy a tavalyi államosítás óta nincs ilyen kötelezettségük. A pomázi polgármester például arról írt, hogy a helyi védőnői szolgálat rezsijét még mindig a pomáziak fizetik.

A védőnői ellátásban nemcsak az eszközökkel, hanem a fizetésekkel és juttatásokkal is problémák vannak. Egyes észak-magyarországi megyékben a védőnőknek saját autóval történő körzetbeli látogatások költségeit sem térítik meg, és idén tavasszal derült ki, hogy a kórházak nem fizették a kamarai tagdíjakat. Az egészségügyi béremelés is akadozott márciustól.

Szalainé elmondása szerint a védőnők béremelése a foglalkoztató kórházak hozzáállásától és pénzügyi lehetőségeitől függött, és sok helyen a fizetésemelés elmaradt a kormányzat által ígérttől. A Honvédkórház például "elég botrányos" bérpolitikát folytatott, de a szakszervezeti vezető szerint nem szándékos a védőnők nyomorgatása, sok intézmény került nehéz helyzetbe az államosítással.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz a felmerült problémákról.