Ukrajna EU-tagságának támogatásáról tárgyalunk, de vannak feltételeink – Gergely Gulyás

A héten tartott Kormányinfón Gergely Gulyás, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentették, hogy a magyar kormány értékelte az ukrajnai háború állapotát és megvitatták, hogy Európa és Magyarország szövetségesei hogyan reagálnak az ukrán frontvonalak helyzetére.

Gulyás elmondta, hogy a helyzet egyre bonyolultabbá válik, az ukránok már nem tudják megtartani korábbi pozícióikat, ezért most "besorozást" hajtanak végre az országban. A miniszter kiemelte, hogy a Kárpátalján élő magyarok is veszélyben vannak, hogy besorozzák őket, és hozzátette, hogy Magyarország nem adja ki azokat az ukránokat, akik korábban Magyarországra menekültek.

Gulyás aggasztónak nevezte Manfred Weber közelmúltbeli nyilatkozatát a kötelező besorozásról és a NATO-tagállamokból Ukrajnába küldendő katonák terveiről. Ha a NATO be akar lépni Ukrajnába, a magyar kormány csak olyan döntéseket támogat, amelyek a háborúból fizikailag és pénzügyileg is távol tartják az országot.

"Az EU magyar elnöksége és Ukrajna EU-tagsága semmilyen összefüggésben nincs egymással" – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy attól függetlenül, hogy ki tölti be az EU elnökségét, a döntéseket egyhangúlag kell meghozni. Azt is elmondta, hogy Ukrajna EU-tagságáról tárgyalnak, de vannak bizonyos feltételeik. A miniszter az Euroactiv jelentésére reagált, amely szerint Brüsszelben attól tartanak, hogy a magyar EU-elnökség kezdetével, június 1-jével, lelassulhatnak Ukrajna EU-tagságának tárgyalásai.

A házelnök, Kövér László közelmúltbeli nyilatkozatára reagálva, miszerint Ukrajna egy nem létező állam, Gulyás elmondta, hogy Magyarország nemzetközi jog szerint ismeri el Ukrajnát.

Azt is hozzátette, hogy nem véletlenül tette Kövér ezt a kijelentést, mivel véleménye szerint az ország nem lenne képes hosszú távon működni nyugati segítség nélkül.

Az orosz kibertámadás során nem szereztek érzékeny adatokat

Gulyásnak nincs tudomása arról, hogy a magyar külügyminisztérium behívta volna az orosz nagykövetet, mert az orosz titkosszolgálatok 2021-ben feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszereit. Gulyás szerint az állami minisztériumok elleni hackertámadások rendszeresek, és ezt más országok is csinálják, nem csak az oroszok. Nem emlékszik olyan esetre, amikor egy nagykövetet ilyen ügyben behívtak volna.

Gulyás szerint az orosz kibertámadás a magyar külügyminisztérium ellen teljesen hétköznapi volt, és nem szivárgott ki érzékeny adat. Ebben az esetben nem volt szükség arra, hogy a kormány jelentést tegyen a NATO-nak.

Gulyás azt mondta, hogy ha más ország indított volna hasonló támadást Magyarország ellen, a kormány ugyanúgy reagált volna.

Amikor arról kérdezték, hogy elfogadható-e a hazugság egy kampány során, Gulyás azt mondta, hogy általában nem elfogadható. 2022-ben, amikor a Direkt36 nyomozó újságíró központ egy cikket közölt az oroszok által a magyar külügyminisztérium szerverein végrehajtott súlyos hackertámadásról, a kormány azt állította, hogy az információ kampányálca volt. Gulyás most azt mondta, hogy ez azért volt, mert nem igaz, hogy a betörés súlyos volt.

Másrészről, a 444 által megszerzett és nemrégiben közzétett belső dokumentumok szerint jelentős és súlyos károk keletkeztek, de amikor ezt felhozták neki, Gulyás azt is mondta, hogy ez egy egyszerű hackelés volt, nem szereztek be bizalmas adatokat. Abban az időben a Nemzeti Biztonsági Szakszolgálat vezetője azt írta, hogy érzékeny adatok szivárogtak ki, de Gulyás azt állította, hogy a legújabb adatok szerint ez nem igaz, és – korábbi szakértői véleményekkel ellentétben –

ismételten és kategorikusan tagadta, hogy a támadás érintette volna a Külügyminisztérium teljes rendszerét, hogy sikeres lett volna és hogy bizalmas adatokat sikerült volna kinyerni.

"Amikor egy ország kitüntet egy minisztert éremmel, azt általában elfogadják" – mondta Gulyás, válaszolva egy kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter elfogadott egy díjat az orosz külügyminisztertől röviddel azután, hogy az oroszok hackertámadást hajtottak végre Magyarország ellen.

Arra a kérdésre, hogy hogyan írná le Magyarország kapcsolatát Oroszországgal, azt válaszolta, hogy "közös érdekeken alapuló partnerségről" van szó.

"Az EU-nak nem szabad ideológiai okokból távolodnia Kína által kínált gazdasági lehetőségektől"

Az elmúlt 5-10 évben Kína szerepe a világgazdaságban elérte az Amerikai Egyesült Államokét, és a következő 10 évben akár a világ vezető gazdaságává is válhat. Amerikának megvan a potenciálja, hogy versenyezzen Kínával, de Brüsszel önpusztító magatartása miatt az Európai Unió nem lesz képes erre, mondta Gulyás.

A magyar kormány a legjobbakkal kíván együttműködni minden területen, ami magyarázza az együttműködést a kínaiakkal, magyarázta Gulyás. Hozzátette, hogy az EU-nak nem kellene ideológiai okokból távolodnia Kína által kínált gazdasági lehetőségektől.

Gulyás: Aki azt gondolta, hogy az Európai Unióban többet számít a jog, mint a Szovjetunióban, tévedett

"Aki azt gondolta, hogy az Európai Unióban többet számít a jog, mint a Szovjetunióban, tévedett" – mondta Gergely Gulyás, hozzátéve, hogy természetesen még nincsenek munkatáborok. Ez az 7. cikkely eljárás kontextusában merült fel, amikor véleménye szerint Brüsszel csak politikai okokból használja azt. Hozzátette, hogy a 7. cikkelynek semmi köze nincs az EU-források érkezéséhez, azok továbbra is folyamatosan érkeznek.

Robert Fico merénylője biztosan "háborúpárti", mondja Gulyás

Robert Fico elleni merényletkísérlet után Orbán Viktor miniszterelnök kitartóan állította, hogy a fegyveres baloldali volt. Ezzel kapcsolatban kérdezve Gulyás azt mondta, hogy az elkövető hosszú ideje "ideológiai tévhitek" útján jár. Egy dolog biztos: háborúpárti személyről van szó. Nem mondta konkrétan, hogy a férfi nem a baloldal híve, de azt mondta, hogy véleménye szerint ma Magyarországon általában a baloldaliak szoktak háborúpártiak lenni.

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!