Sanyi, Békéscsaba híres kakasa tragikus sorsa és emlékezete

Gyászol Békéscsaba: elhunyt a város egyik kedvelt látványossága, a Munkácsy téren élő Sanyi kakas, akit állatkínzás ért, és most gyertyagyújtással emlékeznek meg róla.

A Munkácsy téren élő, népszerű fehér kakas, Sanyi életét vesztette, miután többen bántalmazták és rugdosták. A tragikus eseményről Sanyi gondozója, Fekete Vanda számolt be a kakas rajongóinak létrehozott Facebook-csoportban. A közösség, amely az évek során 2500 fősre duzzadt, most gyászolja a négy évvel ezelőtt a békéscsabai piacról megszökött és a Munkácsy térre költözött kakast.

Sanyi, aki már-már helyi látványosságként volt emlegetve, május 20-án hunyt el. A kegyetlen bánásmód miatt két nő saját tanyáján próbálta megmenteni az állat életét, de minden igyekezet ellenére Sanyi nem élte túl a támadást. Egy állatorvos is megvizsgálta a madarat, aki külső sérülést nem talált, de belső sérüléseket sem tudott megállapítani. Sanyi halálhírét végül kedden jelentették be.

A békéscsabaiak kedvence, Sanyi kakas, végül a gondozói kezei között távozott az élők sorából. Az eset mély megdöbbenést váltott ki a közösségben, és felhívja a figyelmet az állatkínzás súlyos problémájára.

Sanyi emlékére szerda este gyertyagyújtásos megemlékezést tartanak Békéscsabán a Munkácsy téren. Az eseményt Kocziha Attila, a város egyik fideszes képviselőjelöltje hirdette meg a Facebookon. Kocziha Attila reakciójában kiemelte, hogy Sanyi a maga egyszerűségével nem csak a szabadság jelképe volt, hanem azt is megmutatta, hogy a békéscsabai emberek képesek összefogni egy jó cél érdekében. Az emlékezés és a közösségi összefogás jeleként a város lakói most közösen búcsúznak el a közkakastól, aki életével és tragikus halálával is mély nyomot hagyott a helyiek szívében.

A Blikk információi szerint a bántalmazás május elején történt, és Sanyi állítólag hajléktalanok áldozata lett. A város lakói ma este 7 órakor gyújtanak gyertyát a Munkácsy téren, hogy utolsó útjára kísérhessék a város kedvencét. Az emberek akkor felháborodtak, mára már összetörtek, és bár rengeteg segítő szándékú ember adott hangot aggodalmának, és azon voltak, hogy a madár jobban legyen, ma reggelre már nem tudtak segíteni rajta. Az embertelen bánásmód a sztárkakas vesztét okozta.