2024 Imázsia Kínai Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A tavalyi Imázsia Filmnapok sikerén felbuzdulva idén május 24-28. között kerül megrendezésre a 2024 Imázsia Kínai Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a magyar közönség hat nagyjátékfilmet, két kisfilmes blokkot és egy irodalmi kísérőrendezvényt élvezhet.

A filmhét célja, hogy bemutassa a kínai filmművészet és filmgyártás kiemelkedő alkotásait, valamint elősegítse a magyar és kínai filmrajongók, valamint filmesek közötti kapcsolatok kialakulását. A rendezvényre kínai filmes vendégek is érkeznek, köztük Hszi Fei, a Egy lány Hunanból című film rendezője, Ding Sheng, a Mr. Wu című thriller rendezője, valamint Vu Guanping, a Pekingi Filmakadémia dékánja.

A filmhét keretében öt kínai és egy magyar játékfilm kerül bemutatásra. Az első vetítés a Élek, halok, gazdagodok című film lesz, amely Wen Muye rendezésében a húsz legnagyobb bevételt hozó kínai filmek közé tartozik, és a gyógyszeripari vállalatok által kiszolgáltatott emberek helyzetét dolgozza fel vígjátéki elemekkel gazdagítva.

A hétvégi programban két klasszikus film is szerepel: a Pekingi történet és az Egy lány Hunanból. Az előbbi a régi Peking világába kalauzolja a nézőket, míg az utóbbi a gyermekházasság társadalmi következményeit mutatja be egy fiatal lány sorsán keresztül.

A Mesterjátszma című magyar film is kapcsolódik Kínához, hiszen részt vett a Fuzhou-i 10. Silk Road Film Fesztiválon. A Mr. Wu című film alapját egy valós emberrablás adja, és a filmben a való életben elrabolt színész is szerepet kap.

A legfrissebb kínai játékfilm, Gu Xiaogang A Nyugati-tó partján című alkotása, amely egy csaló szervezet karmai közül kiszabadítani próbáló fiú történetét meséli el.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Csortos termében rövidfilmeket is vetítenek, amelyek között magyar és kínai alkotások is megtalálhatók. A Kortárs Kínai Könyvklub eseményén pedig a film és irodalom kapcsolatát tárgyalják meg.

A filmhét hivatalos megnyitójára május 25-én, szombaton kerül sor, a Pekingi történet vetítésével.