Összefogtak a magyar politikusok Szijjártó Péter ellen, a lemondását követelik

Az orosz hekkertámadások miatt több magyar politikai erő is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter távozását sürgeti. A Demokratikus Koalíció (DK) a miniszter azonnali lemondását követeli, míg a Momentum a nemzetbiztonsági átvilágítását kéri.

A magyar sajtóban napvilágot látott egy jelentés, amely szerint a külügyminisztérium hazudott, amikor azt állították, hogy nem történt orosz hekkertámadás a magyar külügy informatikai hálózatában. A jelentés szerint a tárca már 2021 szeptemberében tudott a támadásról. Szijjártó Pétert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barátságért Érdemrenddel tüntette ki, ami további kérdéseket vet fel a kapcsolatok természetéről.

Tompos Márton, a Momentum Mozgalom alelnöke és parlamenti frakcióvezető-helyettese a Szuverenitásvédelmi Hivataltól kérte a külügyminiszter nemzetbiztonsági átvilágítását, és azt állította, hogy ez Magyarország megalázkodása és a magyar szuverenitás lábbal tiprása.

A DK szerint a külügyminiszternek azonnal le kell mondania. A párt szerint orosz hekkerek szabadon mozoghattak a magyar külügy rendszerében, és a kormány még a támadást is eltitkolta, ami a hazaárulással ér fel.

Donáth Anna és Tordai Bence is reagált

Donáth Anna, a Momentum és a Renew Europe EP-képviselője szerint az eset nemcsak Magyarország, hanem egész Európa biztonságát és szuverenitását sérti. Ő levélben fordult Josep Borrellhez, az EU külügyi és biztonsági főképviselőjéhez, hogy tájékoztassa az ügyről és megkérdezze, mit tehet az EU az ilyen helyzetekben.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint az orosz hekkerek leigázták a magyar kormány informatikai rendszereit, és legalább 2017 óta tudható, hogy Magyarország nem védekezik az orosz hibrid hadviselés ellen. Tordai bejelentette, hogy több ellenzéki képviselőcsoport közösen kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a kibertámadás miatt.

Petíció indult, már több ezren írták alá

Az aHang oldalán indult petíció követeli Szijjártó Péter azonnali lemondását és a hekkertámadás teljes körű vizsgálatát. A petíciót már több mint tízezer ember írta alá.

Reagált a külügyminiszter

Szijjártó Péter reagált az ügyre, azt állítva, hogy a kormány ellenáll minden beavatkozási kísérletnek, és fenntartja a szuverén politikáját. A miniszter szerint a biztonság fenntartása a szakemberek feladata, és ha kihívás éri őket, nekik kell megtenni a szükséges lépéseket. A DK kezdeményezését, hogy távozzon a hivatalából, megtiszteltetésnek tartja, és a rendkívüli parlamenti ülés ötletét nem tartja újdonságnak.