Zivatarok, rendőri intézkedések és parkolási problémák zavarhatták meg a Békemenetet, de a résztvevők kitartottak

Szombaton délnyugat felől érkező záporok és helyenként zivatarok nehezíthetik meg a Békemenet gyülekezőjének résztvevőit, különösen az ország északkeleti részén. A HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint a délelőtti óráktól az esti, éjféli órákig számíthatunk zivatarokra, melyek közül néhány heves lehet, különösen a Dunától keletre, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön, ahol akár 2-3 centiméteres jég és 90 kilométer/óra feletti széllökések is előfordulhatnak.

Az Időkép előrejelzése szerint Budapest területén 11 órától kezdődően eső, majd zivatar és vihar várható, amely körülbelül 14 órakor állhat el. Ez az időpont egybeesik a Békemenet gyülekezőjével, amely így az eső legintenzívebb időszakában kezdődhet. A Lánchíd pesti oldalán hivatalosan 11 órakor kezdődik a "Magyarország maradjon a béke szigete!" mottóval meghirdetett Békemenet résztvevőinek gyülekezője.

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a Margitszigeten délután három órakor kezdődik, amire az előrejelzések szerint már eláll az eső. A résztvevők innen a Margitszigetre vonultak, ahol a miniszterelnök mond beszédet.

Az időjárás nem igazán kedvezett a szabadtéri tömegeseménynek, melyet minden idők legnagyobb Békemenetének hirdettek meg a szervezők. Budapesten szombaton figyelmeztetést adott ki szombatra lehetséges zivatarok miatt a HungaroMet Zrt. és egyébként is barátságtalan, szürke, hűvös idő volt.

A Blikk képriport formájában követhetik nyomon a Békemenet eseményeit a gyülekezéstől Orbán Viktor beszédéig. A miniszterelnököt a résztvevők "Viktor! Viktor!" kiáltásokkal és tapsviharral fogadták, aki halk nevetéssel, látható örömmel fogadta a rajongást. A menetről, a gyülekezésről készült képriportunkat itt találja meg. Ez utóbbiról külön is beszámolunk majd. Kövesse az eseményeket a Blikk folyamatosan frissülő galériájában.

A békemenet előtt azonban nem túl békés jelenetről számoltak be a Facebookon. A Demokratikus Koalíció Ifjúsági szervezete arról számolt be, hogy a békemenet útvonalát lefestették, többek között olyan feliratokkal, mint a "Stop Akku", "Sulyok Tamás bűnöző", "Pedo Fidesz" vagy "K. Endre". A rendőrség ezt nem hagyta figyelmen kívül, és a szervezet tagjait közel egyórás igazoltatás után állították elő, bár a festéket, amely lemosható és környezetbarát volt, elkobozták tőlük. Az eset különös feszültséget vihet a már így is zivatarokkal terhelt rendezvényre.

A Békemenet napján azonban nem csak az időjárás és a rendőri intézkedések okoztak fennakadást. A vidéki fideszesek ezrei buszokkal érkeztek Budapestre, és a tömeges érkezés parkolási problémákat is generált. A buszok egy része az Andrássy út biciklisávjában parkolt, ami nagy felháborodást váltott ki a kerékpárosok körében. A közösségi médiában megosztott képek és kommentek szerint a buszok akadályozták a forgalmat, és a bicikliseknek vagy a járdára felhajtva, vagy az autósávban haladva kellett kikerülniük őket. A rendőrség intézkedéséről vagy a helyzet kezeléséről nincs információ. Az Andrássy út mellett a rakparton is sok békemenetes busz parkolt, erről szintén a közösségi médiában osztottak meg fotókat.

A Békemenetről az Index is élőben jelentkezett, miközben szakértőkkel elemeztük Orbán Viktor beszédét. Ne hagyják ki ezt sem! A Blikk stábja a helyszínen kérdezte meg a résztvevőket, hogy miért látogattak el az eseményre, és válaszaikat videóban is megosztották.